Elvir Klempić, Bosanac porijeklom iz Vlasenice, imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena, za vezu Bijele kuće sa američkim muslimanskim zajednicama.

Elvir Klempić porijeklom iz Vlasenice imenovan za višeg savjetnika Joe Bidena
Foto: X.com

Naime, 8. jula, Mazen Basrawi, viši savjetnik američkog predsjednika Joe Bidena, objavio je kraj svog mandata na mjestu veze Bijele kuće s američkim muslimanskim zajednicama, a zamijenio ga je Elvir Klempić, koji je nedavno služio kao predstavnik za vezu Bijele kuće za Američku agenciju za međunarodni razvoj, piše Middle Eeast Eye

Klempić je 2001. godine, kao devetogodišnjak, sa porodicom otišao živjeti u Americi, a porijeklom je iz Vlasenice. U genocidu nad Srebrenicom ubijen mu je djed, a on je Potočare napustio sa majkom u kamionu, dok mu je otac kroz šumu došao do slobodne teritorije.

U vrijeme izbora, Elvir je bio dio Bidenovog izbornog štaba, a kasnije se, korak po korak, penjao na više pozicije. 

Inače, ured za vezu Bijele kuće s muslimanskim zajednicama ranije je ukinuo Donald Trump, a Joe Biden je ispunio svoje obećanje kada je ponovo uspostavio rad ureda. 

Iako je ovo veliki uspjeh za Elvira Klempića, uslijedile su i kritike za Bidena u kojima je rečeno da američkim muslimanima ''nije potrebna muslimanska veza iz Bijele kuće, nego im je potreban kraj državnog nasilja''.