Američki reditelj, scenarist i producent Alexander Payne bio je gost programa “Na kafi sa” 30. Sarajevo Film Festivala.

SFF: Poznati američki reditelj Alexander Payne gost programa “Na kafi sa”
Foto: Anadolu Agency

Američki reditelj, scenarist i producent Alexander Payne, poznat po filmovima kao što su “Sideways” i “The Descendants”, bio je gost programa “Na kafi sa” 30. Sarajevo Film Festivala.

Poznati reditelj Payne, dobitnik "Počasnog srca Sarajeva", družio se danas s publikom na Festivalskom trgu u okviru tradicionalnog programa "Na kafi sa".

U nedjelju je također održao i Masterclass program u sklopu SFF-a, a posebno se osvrnuo na svoj načinu rada, spoj komedije i drame po čemu su njegovi filmovi prepoznatljivi.

Najveći uspjeh kod kritičara imao je sa filmskim ostvarenjem "Stranputice" koji istražuje prijateljstvo dvojice muškaraca dok se bore sa svojim životnim nedaćama.

Film "Stranputice" donio mu je brojna priznanja, uključujući "Oskara" za najbolji scenarij. Film je prikazan je sinoć u Ljetnom kinu Sarajevo.

Payne je unuk grčkih imigranata, a odrastao je u američkoj Nebraski. Studirao je historiju i špansku književnost na univerzitetu Stanford i magistrirao filmsku režiju na UCLA-u. Njegovih osam dugometražnih filmova nominovano je za ukupno 24 Oskara, uključujući četiri nominacije za najbolji film i tri za najbolju režiju. Dva puta je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenarij, a njegov najnoviji film, Bartonova akademija (The Holdovers), osvojio je nagradu za najbolju sporednu glumicu ove godine.

Njegova filmografija uključuje priznate filmove "Građanka Ruth" (1996.), "Izborni dani" (1999.), "Gospodin Schmidt" (2002.), "Stranputica" (2004.), "Nasljednici" (2011.), "Nebraska" (2013.), "Smanjivanje" (2017.) i "Bartonova akademija" (2023.).