Dok svijet čeka bebu godine: Pročitajte pet stvari o rođenju kraljevskog djeteta
Foto: Tuzlanski.ba

I dok Kate i William odbrojavaju dane do dolaska kraljevske bebe na svijet, edition.cnn.com donosi pet stvari koje možda nismo znali kad je u pitanju rođenje malog princa ili princeze

KateWilliamPrinceza123

Nekad su ministri iz vlade bili prisutni prilikom rođenja novog kraljevskog člana prilikom čega su budnim okom pazili kako beba ne bi bila zamijenjena u rodilištu. S ovom se praksom započelo davne 1688. godine kad je više desetaka ministara prisustvovalo rođenju sina Marije od Modene, supruge Jamesa II. za koju su kružile glasine da nije uopšte trudna. Ministri su i službeno prestali biti prisutni rođenju bebe nedugo prije rođenja princa Charlesa 1948 godine.

Budući očevi nekad nisu prisustvovali rođenju svog djeteta, pa je tako kraljica Elizabeta II. svoje sinove rodila bez podrške supruga. Ako William zbog posla ne bude mogao gledati rođenja sina ili kćeri, umjesto njega to će napraviti punica, Carole Middleton, što je želja njezine kćerke Kate.

Prva kraljevska rodilja koja je dobila anesteziju prilikom trudova bila je kraljica Victoria. Njoj su doktori dali hloroform kako bi joj ublažili boli tokom rođenja osmog (princ Leopold, 1853.) i devetog djeteta (princeza Beatrice, 1857.)

Princ William koji će uskoro i sam postati tata, prvo je kraljevsko dijete rođeno u bolnici. Rođen je 21. juna 1982. u privatnom krilu bolnice St. Mary u Paddingtonu. Njegov brat Harry rođen je na istom mjestu dvije godine kasnije, a zanimljivo je i kako će u ovoj bolnici uskoro na svijet doći i Williamova beba.

Mnoge bebe iz kraljevske porodice i neki njeni članovi nemaju prezimena. Na primjer, William je kršten kao William Arthur Philip Louis, a njegov otac kao Charles Philip Arthur George. Tokom godina, braća William i Harry su u školi, kasnije i u vojsci, često koristili titulu "Wales". Pretpostavlja se da će Kate i njezin suprug nastaviti tu tradiciju. (Index.hr)