Foto: Tuzlanski.ba

Američka država Colorado ulazi u historiju budući da je prva u Sjedinjenim Državama dopustila prodaju kanabisa u specijaliziranim dućanima od 1. januara.

cnn-colorado-marijuanaLjubitelji marihuane u Coloradu jedva su dočekali osam sati ujutro kad su otvorene prve prodavaonice u kojima su po prvi put legalno mogli kupiti travu.

No mnogi u Denveru, glavnom gradu Colorada, nisu mogli dočekati jutro i službenu izmjenu zakona, pa su Novu godinu slavili sa džointima i vodenima lulama na proslavi organiziranoj pod nazivom "S prohibicijom je gotovo".

Vlasti su organizirale dostavu hrane i tople kave za one koji su podigli šatore pred dućanima koji su od 8 sati počeli s legalnom prodajom marihuane.

Po novom zakonu, samo će stariji od 21 godine moći kupiti koji džoint, prenosi AP.

Colorado je, uz američku državu Washington izglasao legalizaciju korištenja i posjedovanja kanabisa za osobe starije od 21 godine još u novembru 2012, a obje su među 20 američkih država koje su odobrile upotrebu marihuane u medicinske svrhe, prenosi BBC.

cnn-colorado-marijuana1

Očekuje se da će država Washington prodaju kanabisa dopustiti kasnije tijekom godine, no u skladu sa saveznim zakonom korištenje i prodaja ove vrste droge i dalje je ilegalna.

Novi zakon nalaže da se kanabis smije prodavati u trgovinama poput alkohola. Građani Colorada moći će kupiti najviše 28 grama, a oni koji ne žive u toj državi smjet će kupiti sedam grama ove droge.

Prodaja kanabisa oporezivat će se na jednak način kao i alkohol, a državni dužnosnici očekuju da će se prihod od prodaje brojiti u milionima. Prvih 40 miliona dolara bit će upotrijebljeno za izgradnju škola, prenosi list Denver Post.

Ukupno 135 dućana dobilo je dozvole za prodaju marihuane. Većina ih je u glavnome i najvećem gradu Colorada, Denveru. Svi koji podupiru legalizaciju kanabisa pozdravili su potez Colorada, izrazivši nadu da će i druge države slijediti isti primjer. Kritičari upozoravaju da se na ovaj način šalje pogrešna poruka mladima te strahuju da će to dovesti do ozbiljnih zdravstvenih i socijalnih problema. (Oslobodjenje.ba)