Liberman je na društvenim mrežama objavio da treba donijeti odluku o "potpunom odvajanju Izraela i Pojasa Gaze".

Bivši izraelski ministar Liberman traži da se Gaza potpuno ostavi bez vode, hrane i struje
Foto: Anadolu Agency

Lider opozicione stranke Izrael naš dom i bivši ministar odbrane Avigdor Liberman pozvao je da se u Pojas Gaze zaustavi isporuka svih potrepština uključujući vodu, hranu, struju i gorivo, javlja Anadolu.

Liberman je na društvenim mrežama objavio da treba donijeti odluku o "potpunom odvajanju Izraela i Pojasa Gaze".

"Nema vode, nema struje, nema robe, nema goriva, nema tranzita, potpuno isključenje svega", rekao je.

Oko dva miliona Palestinaca koji su prisilno raseljeni u Pojasu Gaze bore se da prežive u teškim uvjetima zbog izraelskih ograničenja u regiji, preuzimanja kontrole nad graničnim prelazima i sprječavanja ulaska lijekova i humanitarne pomoći.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

U izraelskim napadima na Gazu od tada je ubijeno više od 40.220 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a povrijeđeno ih je više od 92.980, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.