Politička retorika u ovoj zemlji se jako zahuktala. Vrijeme je da se ohladi, rekao je Joe Biden.

Biden pozvao na jedinstvo nakon pokušaja atentata na Trumpa
Foto: Anadolu Agency

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Amerikance da "stanu zajedno" u nedjelju nakon pokušaja atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, rekavši da politika nikada ne smije biti "bojno polje".

"Mi debatujemo i ne slažemo se, upoređujemo i suprotstavljamo karakter kandidata, zapise, pitanja, dnevni red, vizije Amerike. Ali u Americi naše nesuglasice rješavamo na glasačkoj kutiji. Tako to radimo, na glasačkoj kutiji - ne mecima. Moć da se promijeni Amerika uvijek treba biti u rukama ljudi, a ne u rukama potencijalnog ubice", rekao je Biden obraćajući se naciji iz Ovalnog ureda.

Naveo je da su nesuglasice neizbježne u demokratiji.

"Ali politika nikada ne smije biti doslovno bojno polje, ne daj Bože polje ubijanja. Ne možemo dozvoliti da ovo nasilje bude normalno stanje. Politička retorika u ovoj zemlji se veoma zahuktala. Vrijeme je da se ohladi. Svi imamo odgovornost da to uradimo", rekao je Biden.

Izrazio je uvjerenje da bi politika trebala biti arena za mirnu debatu.

"Nasilje nikada nije bilo rješenje", naglasio je Biden.

Povodom pokušaja atentata na Trumpa na skupu, Biden je rekao da je motiv napadača, koji je identificiran kao Thomas Matthew Crooks, 20-godišnji muškarac iz Pennsylvanije, još uvijek nepoznat.

Vezani članak Trump napadnut, krvavog ga odveli s pozornice. Dvoje mrtvih

Kako je ranije saopćio Federalni istražni biro, napadač je pucao na predsjedničkog kandidata republikanaca Trumpa dok je držao govor na bini u Pennsylvaniji.

Trump je lakše ranjen u predjelu desnog uha, a intervencijom osiguranja je udaljen sa bine.

Napadač je neutralisan, njegovo tijelo je pronađeno nedaleko od mjesta napada, u kojem su još dvije osobe ranjene.