Vijeće uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) traži sastanak s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem. 

Oglasili se iz NUB-a: Obustavit ćemo rad institucije na datum njenog osnivanja ako ne bude promjene
Foto: NUB BiH

Uposlenici NUB-a apeluju i nadležnim institucijama da se uključe u rješavanje problema te institucije. 

Uputili su još jedan apel u kojem traže sastanak sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem

Ako u međuvremenu ne bude promjena nabolje, uposlenici će obustaviti pružanje usluga Biblioteke 26. augusta, na dan paljenja te institucije u sarajevskoj Vijećnici ratne 1992. godine.

"NUB BiH trenutno se suočava s ozbiljnim izazovima koji mogu uticati na daljnji rad i funkcioniranje ove važne kulturne institucije. Naši uposlenici aktivno rade na izradi i prijavi projekata u skladu s Javnim pozivom koji je raspisalo Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke, no suočeni smo s ozbiljnim problemom vezanim za potpisivanje tih projekata i ugovora. Naime, jedina ovlaštena osoba za potpisivanje projekata i ugovora, direktor Ismet Ovčina, nalazi se na godišnjem odmoru i najavio je odlazak u penziju 6. septembra 2024. godine", saopšteno je iz NUB-a.

Vezani članak Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH pred zatvaranje: Radnici četiri mjeseca bez plata

To bi značilo da ukoliko se ne pronađe rješenje njihovi projekti bi mogli ostati bez potrebnog potpisa, što bi onemogućilo realizaciju projekata i nastavak rada na važnim projektima za ovu instituciju i društvo u cjelini.

Također je navedeno da postoji opravdana zabrinutost da će Ovčina uslovljavati potpis na projektima zadržavanjem njegove pozicije, što nije u interesu zaposlenika niti nadležnih institucija.

"Bitno je napomenuti da institucija ne može funkcionirati bez Nadzornog odbora, Upravnog odbora i direktora te je potrebno hitno imenovati novu upravljačku strukturu. Stoga Vijeće uposlenika NUBBiH traži sastanak sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem kako bismo prevazišli ovu situaciju i osigurali kontinuitet rada NUB-a BiH", dodali su.

Još jednom su uputili apel da se nadležne institucije aktivno uključe u rješavanje pravnih i finansijskih problema, a ukoliko se ništa drastično ne promjeni u vezi s tim, radnici će morati obustaviti pružanje usluga na godišnjicu agresorskog paljenja NUB-a BiH u Vijećnici 1992. godine.

Vezani članak U toku je mirna protestna šetnja uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Sarajevu

Vijeće uposlenika je u prilogu saopćenja dostavilo i dopis upućen premijeru Nikšiću naglašavajući potrebu za hitnim sastankom s njim zbog aktuelnih problema NUB-a BiH.