Nakon kiše meteora poznate pod nazivom Perzeidi ili Suze sv. Lovre u kojima su ljubitelji zvijezda mogli uživati, večeras će se na nebu pojaviti novi spektakularni prizor.

Rijetka astronomska pojava: Večeras će na nebu zasjati plavi Supermjesec
Foto: X.com | Supermjesec

Večeras će mnogi astronomi, astrolozi, noćni fotografi i nebeski entuzijasti doći na svoje. Rijedak plavi supermjesec napravit će svoj nebeski luk. 

Na nebu će se večeras posle 20 sati pojaviti plavi supermjesec. Ako vremenske prilike dopuste, iako je vjerovatnost mala zbog kišnog i oblačnog vremena, očekuje nas spektakularan prizor jer će Mjesec zasjati u svom punom sjaju i biti vidljivo veći nego inače.

Plavi Mjesec, koji se javlja svake dvije do tri godine, zapravo neće imati plavu boju već više crvenu ili žutu zbog svjetlosti koja se prelama oko atmosfere na horizontu.

U četiri mjeseca zaredom imat ćemo četiri puna supermjeseca, ali samo jedan od njih je plavi supermjesec. Njegovo se značenje podudara s onim što se u astronomiji naziva perigejskim punim Mjesecom. 

Vezani članak Nebeska čarolija: Meteorska kiša Perseidi osvijetlila nebo širom svijeta

Večerašnji Supermjesec izgledat će 30 posto svjetlije i 14 posto veće, ali nažalost svjetlosno zagađenje možda neće dopustiti da ga vidite u punom sjaju. Ipak, ulovite li ga u dobrom trenutku i iz dobrog ugla, dok izlazi i zalazi na horizontu, zbog "Mjesečeve iluzije" izgledat će još veći.