Posljednjih dana u Kosovu je zabilježen porast oboljelih od posljedice korona virusa. 

Vraća li se korona virus? U Kosovu od 14. augusta registrovano 177 pozitivnih, dvije osobe preminule
Foto: Ilustracija

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio je da su dvije osobe preminule od posljedica COVID-19.

Direktor Infektivne klinike Arben Vishaj rekao je da je trenutno 10 pacijenata oboljelih od COVID-a hospitalizirano na Infektivnoj klinici, od kojih su dva na terapiji kiseonikom.
 
Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio je da su dvije osobe preminule od posljedica COVID-19, dok je od 14. augusta registrovano 177 pozitivnih pacijenata.

Institut navodi da je na osnovu analize epidemiološke situacije na Kosovu uočen porast slučajeva COVID-19 u uzorcima testiranim posljednjih dana, uz dominaciju respiratornih simptoma među oboljelima.

“U periodu od 14. do 19. augusta u Nacionalnom institute za javno zdravlje Kosova prijavljeno je 400 testova na SARS COV-2, od kojih je 177 pozitivnih, dok je Infektivna klinika Univerzitetskog kliničkog centra Kosova prijavila 2 smrtna slučaja u ovom periodu od COVID-19”, navodi se u saopštenju.

Arben Vishaj je naveo da su dvije osobe preminule od posljedica COVID-19 imale i druga teška hronična oboljenja. Kako je kazao, jedan preminuli pacijent je imao 80 godina i na Infektivnoj klinici je boravio dva sata, dok je drugi pacijent bio u dobi od 67 godina i ranije se već liječio na Infektivnoj klinici.

Rekao je da je trenutno 10 pacijenata oboljelih od COVID-a hospitalizovano na Infektivnoj klinici, od kojih su dva na terapiji kiseonikom.

Nacionalni institut za javno zdravlje ponavlja da je vakcinacija i dalje efikasna zaštitna mjera, posebno protiv najtežih oblika ove bolesti i da se, zbog slabljenja imuniteta tokom vremena, vakcinacija preporučuje osobama sa većim rizikom i hroničnim bolestima.

Institut preporučuje održavanje higijene, posebno ruku, izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama, izbjegavanje velikih okupljanja i posebno onih u zatvorenim sredinama, kao nošenje maski i druge zaštitne opreme kao i smanjenje posjeta članova porodice zdravstvenim ustanovama koje se bave liječenjem oboljelih od COVID-19.