Voda, osnovni resurs neophodan za svakodnevni život, postala je luksuz za mnoge građane Živinica.

Foto: Tuzlanski.ba

Gradske vlasti Živinica i Vodovod Tuzla optužuju jedni druge zbog izvorišta Toplice, kao i količine vode koja se dostavlja Gradu Živinice.

Dok gradske vlasti navode da je problem u vezi sa upravljanjem vodom vezan za koncesiju Grada Tuzle, građani Živinica izražavaju sve veće nezadovoljstvo jer smatraju da nisu dobili nikakav efikasan odgovor na kriznu situaciju.

Tako se, građani Živinica suočavaju sa ozbiljnim problemima sa vodom. U Dubravama situacija sa snabdijevanjem vodom postala je izuzetno kritična, što brojne mještane ovog naselja dovodi do zabrinutosti.

Zbog ovakvog stanja, u Dubravama je održano mirno okupljanje s ciljem slanja poruke nadležnima i traženja odgovora za rješenje dugogodišnjeg problema sa kojim se bore. 

Mještani već duže vrijeme trpe nedostatak vodnih resursa, a posljednji period je otkrio ozbiljne nedostatke u sistemu distribucije vode. Iako su problemi sa vodom prisutni već dugi niz godina, stanje ovog ljeta je najlošije.

Dragan Grgić, mještanin Dubrava govorio je za Tuzlanski.ba o stanju kroz koje prolaze mještani. Kazao je kako za svojih 30 godina nikada nije doživio da 24 sata neko nema vodu.

"Vode ima kad je normalno stanje, mi normalnim stanjem zovemo redukciju jer mi za drugo stanje i ne znamo. Kada je ta redukcija mi vodu imamo od 6 sati ujutro do 3 popodne", kazao je Grgić.

"Kuće koje su u visinskoj zoni ujutro na česmama sat do dva mogu očekivati samo zrak koji se uredno plaća, jer i on okreće sat, a i to se broji kao utrošena voda", kazao je on pojašnjavaući kako kuće koje su niže smještene dobiju vodu ranije i u većoj količini. 

Ove godine je najizraženiji nedostatak vode, kako on kaže.

"Ne mogu shvatiti da barem jednom u pet dana ne dođe voda, da ljudi ne mogu napuniti svoje zalihe, za ličnu higijenu i osnovne potrebe. Da ne govorim za ljude koji imaju svoju stoku, kako ih napajaju, to samo oni znaju", dodaje Grgić.

Neravnomjerno raspoređivanje vode je ono što ih najviše zabrinjava.

"Mi u Dubravama ne znamo uopšte kad će nam biti puštena voda, ni koliko a u zadnjih 10-ak dana puštena je u dva tri navrata po sat do dva, i to su dobili ovi u nižim zonama dok mi u višim samo na pet do 10 minuta", pojasnio je.

Dodaje kako Gradska uprava ne nudi adekvatno objašnjenje za ovo stanje. 

"Gradska uprava stalno ponavlja svake godine istu priču. Da su izvorišta na području Grada Živinice pod koncesijom Grada Tuzle, i da Tuzla upravlja količinom vode koju će imati Živinice. Međutim, ja od te priče a i moje komšije nemamo puno, a čak ponekad mislim da je to samo njihov izgovor da opravdaju svoj nerad", kazao je on te dodao da je potrebno napraviti plan kako bi se ovaj problem riješio na adekvatan način. 

"Nije fer da neki imaju vode non stop, neki po par sati a mi na Dubravama nemamo već par dana" priča mještanin. 

Ovakvim stanjem stanovnici su primorani da se suočavaju sa posljedicama koje pogađaju njihove osnovne potrebe. Dok se u brojnim drugim gradovima u državi i regionu nastoje unaprijediti uslovi za život, mještani Dubrava osjećaju samo stid zbog stanja u kome se nalaze.

"Mene je ponekad i sramota pričati o tome, da ja u 21. vijeku nemam vode. Kako objasniti nekome da živiš u gradu, da je Bosna i Hercegovina puna vode, a da mi nemamo vode. Ovo su osnovni uslovi za život i kroz ovakvo stanje se nikome ne može progledati kroz prste", kazao je.

Također, kako navodi Živinice nemaju servisnih informacija, te nigdje nije zabilježeno ko i kad neće imati vodu. 

Ovaj problem snabdijevanja vodom postavlja ozbiljna pitanja o efikasnosti gradske administracije i potrebama za hitnim rješavanjem ovih pitanja kako bi se obezbijedili osnovni uslovi za život svih građana.