Berlin planira obuku 10.000 Ukrajinaca do kraja godine
Foto: Tuzlanski.ba

Njemačka planira da do kraja godine obuči 10.000 ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji, izjavila je parlamentarni državni sekretar u njemačkom Ministarstvu odbrane Siemtje Möller.

Ona je po dolasku na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova i odbrane EU u Toledu rekla da je Njemačka spremna da nastavi da pruža podršku Ukrajini.

"To činimo tako što obučavamo nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika u Njemačkoj. Planiramo da do kraja godine obučimo 10.000 vojnika, kao i da u potpunosti podržimo i ojačamo odbrambene kapacitete Ukrajine", istakla je Möllerova.

Prema njenim riječima, municija je ključni aspekt na koji je Njemačka usredsređena, javio je TASS.

"Želimo i napredak u vezi sa inicijativama za nabavku municije", naglasila je ona.

Möllerova je dodala da su do sada potpisani brojni okvirni sporazumi u vezi sa nabavkom municije.

EU se u oktobru saglasila da obezbijedi obuku ukrajinskih vojnika u Poljskoj, Njemačkoj i drugim članicama bloka, u okviru dvogodišnjeg mandata. Misija predviđa programe obuke komandanata, kao o obučavanje u logistici i u polju radioaktivne, bakteriološke i hemijske zaštite.

Predsjedavajući Vojnog komiteta EU general Robert Briger izjavio je ranije za "Velt" da će Unija ove godine obučiti 30.000 ukrajinskih vojnika. (Foto: Oleg Palchyk | Territorial Defence Forces of Ukraine)