Dodao je da je sa Erdoganom razgovarao o situaciji na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini i o podršci Srbije teritorijalnom integritetu BiH, ali i Republike Srpske unutar BiH.

Vučić: S Erdoganom sam razgovarao i o BiH, pokušat ćemo širiti drugačije signale prema toj državi
Foto: Anadolija | Susret Vučića i Erdogana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija "trudi" da gradi prijateljske odnose sa Turskom kao "najvećim igračem na Balkanu" i "važnom političkom i ekonomskom silom" na euroazijskom i svjetskom planu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da je odnos sa Srbijom ušao u "zlatno doba" i da ekonomski odnosi upravljaju dinamikom saradnje dvije države.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa Erdoganom u Beogradu rekao da je trgovinska razmjena dvije zemlje "usedmostručena" prethodnih godina i da je u prvih osam mjeseci ove godine vrijednost te razmjene skoro dvije milijarde eura.

"Do kraja godine završit ćemo na nešto više od 2,6 milijardi eura, a cilj je da dostignemo razmjenu od pet milijardi", kazao je Vučić u Palati Srbija.

On je kazao da je zahvalan turskom predsjedniku, koga je nazvao "prijateljem", što je "uvijek izražavao dobru volju" da posjeti Srbiju.

"Govorili smo o geopolitičkim temama i problemima s kojima se naše dvije zemlje suočavaju pojedinačno, a ponekad i zajedno. Razgovarali smo i o odnosima koje naše zemlje imaju s EU i o odnosu EU prema Srbiji i Turskoj. Vjerujem da će značajnu korist od ovih razgovora imati i Srbija i njeni građani", rekao je Vučić.

Dodao je da je sa Erdoganom razgovarao o situaciji na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini i o podršci Srbije teritorijalnom integritetu BiH, ali i Republike Srpske unutar BiH.

"Zahvalan sam Turskoj na razumijevanju, što su htjeli da nas čuju. Suština svih naših razgovora tiče se očuvanja mira i stabilnosti jer su i povećanje razmjene i ekonomski napredak mogući samo kada imate mir i stabilnost. Mi s našim turskim partnerima razgovaramo o tome sve vrijeme. Čak i kada nismo bili potpuno saglasni po nekim pitanjima, mogli smo otvoreno da razgovaramo", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, predsednik Turske je iznio "mnogo ideja" kako da se trajno očuva mir na Balkanu.

"U skladu s tim ćemo pokušati da širimo i pokazujemo nešto drugačije signale i prema BiH i obrnuto jer želimo da garantujemo sigurnost i mir onima koji dolaze posle nas. Turska je najveći igrač na Balkanu i očekujemo njihovu podršku u svim tim procesima", kazao je Vučić.

Erdogan: Potpisani sporazumi ojačat će ugovorne obaveze između država

Erdogan je nakon sastanka sa Vučićem u Palati Srbije kazao da je u posjeti Beogradu sa ciljem da, nakon dvije godine, ponovo pokrene odnose između dvije države koji su "postavljeni na dobrim temeljima".

Turski predsjednik je kazao da će potpisani sporazumi ojačati ugovorne obaveze između država i da je tokom razgovora sa Vučićem razmijenio mišljenja o međunarodnim i globalnim temama, ali i situaciji na Balkanu.

"Sa Vučićem smo razmijenili mišljenja i očekivanja u vezi sa regionalnom saradnjom i također podvukli značaj mira i stabilnosti na Balkanu. Jako je važno imati zdrav razum u pristupu rješavanju problema u vezi sa tenzijama na Kosovu", kazao je Erdogan.

Dodao je da je stabilnost u BiH jako važna iako je jako ranjiva, navodeći da to treba uzeti u obzir, ali i mijenjati, i dodao da "Srbija igra ulogu stabilizatora" u regionu.

"Ekonomski odnosi su ono što upravlja našim odnosima. U posljednje dvije godine imamo trgovinsku razmjenu u obimu od dvije milijarde dolara. Zajedničkim naporima želimo povećati i razmjenu u oblasti turizma, a radimo i na tome da putovanje između Srbije i Turske bude omogućeno i samo provjerom ličnih karata građana", kazao je on.

Turski predsjednik se također osvrnuo na dešavanja na Bliskom istoku ocijenivši da je "vrijeme da se zaustave napadi Izraela kojima se uništava dostojanstvo ljudskog roda".

"Pozivam države da priznaju integritet i suverenitet Palestine koje je dobila odlukom iz 1967. godine kojim se istočni Jerusalem uspostavlja kao njen glavni grad, i koje priznaje devet država svijeta", kazao je on.

Predsjednici Srbije i Turske Vučić i Erdogan prisustvovali u Palati Srbija ceremoniji potpisivanja brojnih bilateralnih dokumenata o saradnji dvije zemlje.

Tokom Erdoganove posjete Beogradu potpisana su dokumenta u oblastima rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, privrede, industrije i tehnologije, energetske tranzicije, medija i informisanja, omladine i sporta, upravljanja katastrofama, kao i o saradnji u vanrednim situacijama.