Srbija će izručiti deset osoba SAD-a zbog internet prevara
Foto: Tuzlanski.ba

Viši sud u Beogradu saopštio je danas da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje SAD desetoro osumnjičenih iz Srbije koje američke vlasti potražuju zbog internet prevara, čime je pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 70 miliona dolara.

Rješenjem Krivičnog vanpretresnog vijeće Višeg suda u Beogradu, Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, utvrđeno je da su ispunjene pretpostavke za njihovo izručenje radi vođenja postupka pred Okružnim sudom u sjevernom okrugu države Texas.

Taj sud ih tereti za zavjeru u izvršenju prevare koja uključuje elektronsku komunikaciju i zbog zavjere u pranju novca prema zakonima SAD, objavljeno je na sajtu Višeg suda.

Rješenjem je utvrđeno da je molba američkog Ministarstva pravde podnijeta u potpunosti u skladu sa odredbama člana Zakona o međunarodno pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovorom o izručenju između Srbije i SAD.

Osumnjičeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, a konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Srbije.

Jedan osumnjičeni je ranije dao saglasnost za izručenje, pa je sudu utvrdio da su ispunjeni uslovi za to, po pojednostavljenoj proceduri.

Svih jedanaestoro osumnjičeno je da su od 2011. godine do jula ove godine učestvovali u stvaranju i promovisanju najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb-stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist veću od 70 miliona dolara.

Grupa je, kako je saopšteno poslije njihovo hapšenja, osumnjičena da je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i u sjevernom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije.