Požar je relativno brzo stavljen pod kontrolu te nema opasnosti od njegovog širenja.

Požar skladišnih prostora u Osijeku pod kontrolom, materijalna šteta velika
Foto: Facebook | Požar nanio veliku štetu

Požar skladišnih prostora u osječkom južnom predgrađu je pod kontrolom, tokom gašenja niko nije povrijeđen, ali materijalna šteta je velika, saopštio je Gradski stožer Civilne zaštite.

Načelnik Stožera dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je novinarima na mjestu događaja kako su u požaru, koji je buknuo tokom noći, gorjela skladišta više poslovnih subjekata.

"U požaru, a niti tokom gašenja nitko nije povrijeđen. Šteta je velika, tačno će se procijeniti idućih dana, ali odmah se može vidjeti da je velika, jer su skladišta gotovo u potpunosti izgorjela, kao i roba koja je tamo bila uskladištena", rekao je Vulin.

Dodaje kako je požar relativno brzo stavljen pod kontrolu, i sada je pod kontrolom, te da nema opasnosti od njegova širenja.

Vulin ističe kako se vodila velika borba da se požar ne proširi na obližnju benzinsku pumpu jer bi onda i posljedice bile veće, kao i šteta, a moguće da bi postojala i opasnost za stanovništvo.

Eksplozije u jednom skladištu, pretpostavka da se radi o plinskim bocama

"Tokom gašenja požara dogodile su se brojne eksplozije u jednom skladištu, a možemo pretpostavljati da se radi o plinskim bocama i bocama pod pritiskom, koje su usljed topline i djelovanja požara eksplodirale, ali niko od vatrogasaca u tom trenutku nije bio u blizini", kazao je Vulin.

Vezani članak Veliki požar u Hrvatskoj: Gore skladišta, na terenu veliki broj vatrogasaca

Pojašnjava kako je bilo izdimljavanja, vjetar je dim nosio prema nenaseljenom području na istoku, ali se, zbog relativno snažnog vjetra požar brzo širio.

"Dojavu o požaru skladišta u južnom predgrađu dobili smo nešto posle 3 sata, a u trenutku dolaska na požarište vjetar je puhao brzinom od osam metara u sekundi i brzo se širio kroz unutrašnjost objekta", kazao je zapovjednik osječke Javne vatrogasne službe Goran Ivković.

"Na intervenciji su učestvovala 22 vozila i 78 vatrogasaca s osječkog područja. Velika se borba vodila za sprječavanje širenja požara na obližnju benzinsku pumpu. Također, još ne znamo tačno koji su sve materijali bili uskladišteni ali u jednom dijelu bili su guma i neka maziva, na što smo bacili pjenu, pa je i to lokalizirano", pojasnio je.

Najavio je kako će potpuno gašenje požara vjerovatno još dugo potrajati, a s obzirom na to da postoji opasnost urušavanja krovne konstrukcije objekta koja je usljed požara znatno oštećena, mora se paziti na sigurnost vatrogasaca, od kojih do sada nitko nije povrijeđen.

Tokom gašenja dogodila se jedna eksplozija, koja je odbacila dvojicu vatrogasaca, ali oni su nastavili gasiti požar, tako da nije bilo povreda.

Zamjenik načelnika osječko-baranjske Policijske uprave Darijo Premec rekao je kako će uviđaj početi kada se za to steknu svi uslovi, ali je teško očekivati da će to biti danas.

Pema neslužbenim informacijama, požar se dogodio na prostoru gdje se nalaze skladišta nekoliko kompanija, među kojima "Lagermax" i "GLS".