Napad na novinara u Makedoniji: „Izvršitelji su me htjeli likvidirati te su me udarili 17 puta s metalnim šipkama po glavi.“ (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Vlasnik pet medija pod zajedničkim nazivom nezavisna makedonska agencija OhridSky, Sasho Denesovski brutalno je napadnut 5. novembra u blizini svoje kuće u Ohridu.

Prema pisanju portala Ohridsky.com tri maskirana muškarca pretukli su novinara s metalnim šipkama te mu nanijeli povrede glave i ruku. Nakon incidenta, Denesovski je zatražio hitnu medicinsku pomoć i prijavio cijeli slučaj policiji. Za Fairpress Denesovski je progovorio o incidentu za koji smatra da je razlog kritički osvrti prema vladajućoj strukturi u Makedoniji koji se objavljuju na njegovim portalima.

Moji mediji su kritički osvrnuti prema vladajućoj strukturi u Makedoniji, i jedini su koji u rubriku Dosije obrađuju kriminalne aktivnosti osoba vladajuće stranke, kao što je trgovina narkotika, bijelo roblje, kao i njihova suradnja sa ISIS-om. Ovo je već peti napad na mene u zadnjih 5 godina, a ranije su mi u više navrata demolirali automobil ispred moje kuće. Sve je to uredno prijavljeno u makedonskoj policiji. Za svaki pojedinačni slučaj postoje i video dokazi koji su priloženi makedonskom MUP-u. Do dan danas niti jedna prijava nije vidjela svjetlost dana , iako se zna tko su počinitelji svih djela, rekao je Sasho Denesovski za Fairpress.

Nadalje Denesovski objašnjava kako je redakcija u više navrata bila žrtva prijetnji te da u Makedoniji vlada diktatura vladajuće stranke:

Naša redakcija je bezbroj puta bila meta prijetnji po život upućenih meni, sve je to uredno prijavljeno u MUP-u, međutim do danas nema odgovora s njihove strane. Ovo što se dogodilo prošlog jutra, izvršitelji su me htjeli likvidirati te su me udarili 17 puta s metalnim šipkama po glavi. Sretna okolnost je bila ta što je moj susjed upalio svijetlo pa su oni pobjegli. Ovo je prvi put da se vraćam kući bez osiguranja koje me inače prati 24 sata, dobro su pratili moje kretanje i znali su sve. Na veliku žalost u Makedoniji vlada diktatura vladajuće stranke. Do sada nema kritičara vlasti koji nije dobio batine, a imamo i dva smrtna slučaja, to su kolega Vlado iz Kićeva i vlasnik nedjeljnika Fokus, Nikola Mladenov.

Prema pisanju lokalnih medija u Makedoniji, glasnogovornik MUP-a Ohrid Stefan Dimovski rekao je da je istraga pokrenuta kako bi se na vrijeme našli počinitelji. (fairpress.eu)