Anketa: Obama je najgori američki predsjednik u modernim vremenima
Foto: Tuzlanski.ba

Drugu godinu drugog mandata američkog predsjednika Baracka Obame, brojni glasači tvrde da su nerzadovoljni načinom na koiji se njegova administracija suočava s bilo čim, od ekonomije do vanjske politike, dajući mu najgoru ocijenu za jednog američkog predsjednika u modernim vremenima, pokazala je anketa javnog mnijenja.

U anketi među 1.446 registriranih glasača, njih 33 posto izjavilo je da je Obama najgori američki predsjednik od Drugog svjetskog rata, dok je 28 posto glasova dobio njegov prethodnik George W. Bush, pokazala je anketa univerziteta Quinnipiac, prenosi Reuters.

Glasači su podijeljeni oko toga koji je od dvojice posljednjih predsjednika uradio bolji posao, dok 39 posto njih tvrdi da je Obama bolji predsjednik od Busha a 40 posto ih je izjavilo da je Obama gori.

Većina glasača smstra da je Ronald Reagan, koji je odslužio svoja dva mandata u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, najbolji predsednik od1945. godine, pokazala je anketa.

- Tokom 69 godina američke istorije i vladavine 12 predsjednika, predsjednik Obama našao se s predsjednikom Georgeom W. Bushom na dnu ljestvice popularnosti - izjavio je Tim Malloy, pomoćnik direktora anketarske jedinice univerziteta Quinnipiac.

Iako je stopa odobravanja Obaminog rada porasla na 40 posto, s 38 posto u decembru prošle godine, većina glasača dala mu je uglavnom negativnu ocijenu u brojnim poljima - ekonomiji, vanjskoj politici, zdravstvenoj zaštiti i borbi protiv terorizma, sudeći po anketi.

Na polju zaštite okoliša, 50 posto ih je dalo Obami pozitivnu ocijenu.

Telefonska anketa, obavljena od 24 do 30. juna, ima marginu greške od plus ili minus 2,6 posto. (Fena)