Premijer Kosova Albin Kurti navodi da Srbija ponovo provocira pomjeranjem trupa na graničnoj liniji.

Albin Kurti: Srbija ponovo isprovocirala pomjeranjem svojih trupa na granici
Foto: Facebook | Provokativni potezi

On je na svom Facebook profilu objavio fotografije za koje navodi da predstavljaju provokaciju.

"Srbija je danas ponovo isprovocirala pomeranjem svojih trupa oko 50 metara bliže graničnoj liniji sa Kosovom, na teritoriji opštine Kamenica. Relevantne bezbjednosne institucije Republike Kosovo odmah su detektovale ove provokativne poteze srpske vojske, koji imaju za cilj podsticanje tenzija", napisao je.

Navodi da su vojnici pobjegli nazad kada su vidjeli da su ih snimili i uočili.

"Vlada Republike Kosovo izvršila je nezapamćena ulaganja u izgradnju i unapređenje kapaciteta obaveštajnih, bezbednosnih i odbrambenih struktura, koje su spremne da spreče svaku pretnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše države.

Sinergija bezbjednosnih i odbrambenih struktura, kao i saradnja sa regionalnim i međunarodnim partnerima i saveznicima, predstavlja garanciju bezbjednosti na Kosovu", dodao je.

Kazao je kako Srbija nastavlja da podstiče tenzije "kroz hibridne akcije usmjerene na destabilizaciju regiona, iako se prostor za ove manevre iz dana u dan sužava".

Poručuje da Kosovo ostaje čvrsto na svom putu ka evroatlantskim integracijama, sa svojim 24/7 budnim institucijama, štiteći zemlju i obezbeđujući maksimalno praćenje situacije.