Ishodi vatrenih obračuna: Bibi u bjekstvu, traga se za ubicom Sene, raspisane međunarodne potjernice...
Foto: Tuzlanski.ba

Četiri pucnjave. Dva ubistva. Šestero ranjenih. Dvije međunarodne potjernice. Otvorene istrage. Podignuta jedna optužnica. Jedna osoba pritvorena. Uključene međunarodne policijske agencije.

 Ovo je, ukratko, ishod četiri kriminalna obračuna i pucnjave koji su od juna prošle godine do oktobra ove godine, potresali Tuzlu. Akteri pucnjava su, uglavnom, dobro poznati policiji, a nijedan slučaj nije do kraja rasvijetljen i okončan.

mjesec-od-pucnjaveNije ispitan

MEHIĆ vs. ŠVICARAC: Krenut ćemo od pucnjave koja se desila 22. juna prošle godine i koja spada u red najvećih poslijeratnih kriminalnih obračuna u gradu soli. Tada je u centru grada, u bašti jednog kafića, došlo do pucnjave u kojoj su učestvovale grupe okupljene oko Damira Mehića Bibija s jedne i Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, s druge strane. U razmjeni vatre ubijen je Emir Džinić, blizak prijatelj Mirse Švicarca, dok su teško ranjeni njegovi rođaci Amir i Nail Hadžić nastanjeni u Teočaku. S druge strane, ranjen je i Denis Rahmanović, uposlenik zaštitarske agencije Flek.

hadzic111U Tužilaštvu nam je potvrđeno da je otvorena istraga protiv Damira Mehića, koji je osumnjičen za krivična djela djela ubistvo i pokušaj ubistva.

- U ovom predmetu u toku je istraga i nije podignuta optužnica protiv Mehića, koji se i dalje nalazi u bjekstvu i nije ispitan. Prema odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, optužnica ne može biti podignuta dok osoba nije dostupna organima krivičnog gonjenja i nije ispitana, kazao nam je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva, napominjući da je Kantonalni sud u Tuzli raspisao međunarodnu potjernicu za Mehićem.

sudjenje-svicaracU ovom predmetu, dodaje Arnautović, podignuta je optužnica protiv Amira Lisičića, kojem se stavlja na teret da je počinio krivično djelo pokušaj ubistva Amira Hodžića, kada je u njega ispalio hitac iz pištolja i pogodio ga u blizini oka te mu nanio teške tjelesne povrede.

- Istraga u ovom predmetu je otvorena protiv još dvije osobe i to protiv Samira Mehića te Naila Hodžića. Ove osobe su osumnjičene za krivično djelo pokušaj ubistva. Mehić za pokušaj ubistva Naila Hodžića, dok je i Nail Hodžić osumnjičen za pokušaj ubistva Denisa Rahmanovića, kazao je Arnautović.

pucnjava-tuzla-sacekusaaaaPogođeni u noge

KABILOVIĆ: Druga pucnjava se dogodila u martu ove godine. Tada je nepoznati muškarac u blizini Tržnog centra Sjenjak iz automatskog naoružanja pucao u automobil u kojem su se nalazili Beriz Kabilović i Đani Elezović. Pogođeni su sa više hitaca u predjelu nogu.

Tužilaštvo je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv muškarca, koji je osumnjičen da je pokušao ubiti dvije osobe.

- Osumnjičeni je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica, te iz razumljivih razloga nismo u mogućnosti otkriti njegov identitet. Istraga u ovom predmetu je intenzivna, te se poduzima niz aktivnosti u saradnji sa domaćim i inostranim agencijama za provođenje zakona kako bi se osumnjičeni lišio slobode, kazao je Arnautović.

unnamedOBRAČUN U KLOSTERSKOJ: Treća pucnjava se desila 1. oktobra 2014. godine u Klosterskoj ulici u Tuzli u blizini Narodne kuhinje Imaret i svega dvadesetak metara od Katoličkog školskog centra Tuzla. Tada je ranjen Jasmin Tanović, a za pokušaj ubistva je osumnjičen dvadesetogodišnji Semhad Gvozden, koji se nakon pucnjave sam predao policiji.

- On je osumnjičen da je ispalio veći broj hitaca u Tanovića, koji se nalazio u automobilu. Nekoliko hitaca je pogodilo Tanovića u predjelu nogu te je zadobio teške tjelesne povrede. Na prijedlog Tužilaštva, Kantonalni sud je odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Gvozdena, a pritvor je produžen za još dva mjeseca. Istraga u predmetu je i dalje u toku, kazao je Arnautović.

LIKVIDACIJA SENE: Jedan od najžešćih tuzlanskih momaka i osoba sa debljim kriminalnim dosjeom, Senad Habibović, zvani Sena, ubijen je u ranim jutarnjim satima u subotu, 19. oktobra, ove godine u Ulici Armije RBiH, u tuzlanskom naselju Brčanska Malta.

U automobil u kojem se nalazio Habibović, nepoznati napadač je ispalio četiri hica, od kojih su tri pogodila Senu u predjelu grudnog koša i vrata. Preminuo je na mjestu pucnjave.

 - Formirani su timovi kojima rukovodi ovo Tužilaštvo, a radi se o saradnji sa agencijama za provođenje zakona u BiH. Poduzima se niz operativnih i istražnih radnji kako bi se utvrdio identitet počinioca ubistva i utvrdile druge okolnosti vezane za ubistvo, kazao je Arnautović, navodeći da Tužilaštvo raspolaže nizom operativnih informacija o ovom ubistvu, ali da ih iz razumljivih razloga nisu u mogućnosti iznositi u javnost.

Likvidacija Habibovića, ali i drugi obračuni koje smo naveli, a što su potvrdili i nadležni, rezultat su dugogodišnjih sukoba u tuzlanskom kriminalnom miljeu.

Ono što je specifično u svim obračunima, jeste činjenica da su se desili u nekim od najprometnijih i najposjećenijih dijelova grada, kao što su Brčanska Malta, Klosterska ulica, kod zgrade Titanik...

(Oslobođenje)