Zatražen monitoring sudskog procesa protiv Ilije Jurišića
Foto: Tuzlanski.ba

Pred Vijećem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, 2. i 3. aprila bit će otvoren pretres po žalbi koju je na prvostepenu presudu, kojom je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora, uložio njegov advokat Đorđe Dozet.

- Tim povodom, Helsinški komitet (HK) za ljudska prava Srbije i Fondacija Istina Pravda Pomirenje (FIPP) iz Tuzle obratili su se zajedničkim pismom ambasadama SAD-a, Francuske, Njemačke i Velike Britanije u Beogradu i zamolili ih za monitoring sudskog procesa - navodi FIPP u saopćenju za javnost.

U pismu, koje su potpisali Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Republike Srbije i Sinan Alić, predsjednik FIPP-a, navodi se da je, raspravljajući po zahtjevu RSrbije za izručenje Ejuba Ganića, Sud u Londonu, svojevremeno, odbio taj zahtjev, smatrajući da je on politički motivisan i da Ganić u Beogradu ne bi imao fer i pošteno suđenje."Donoseći oslobađajuću presudu u predmetu Ganić, Sud u Londonu je posebno apostrofirao činjenicu da je u Beogradu, u prvostepenom postupku Ilija Jurišić, građanin Bosne i Hercegovine, osuđen na 12 godina zatvora na osnovu nepostojećeg dokumenta".

- Paradoksalno je, ali istinito – tu činjenicu, tokom unakrsnog ispitivanja pred Sudom u Londonu, potvrdio je Milan Petrović, zamjenik tužioca za ratne zločine Republike Srbije, koji u predmetu Jurišić zastupa tužbu - navodi se u pismu.

Istovremeno, u pismu se ističe da će Apelacioni sud u Beogradu ponovo, (nakon što je ukinuta prvostepena presudu Okružnog suda i Jurišić pušten da se brani slobode, Viši sud u Beogradu se u potpunosti oglušio o stavove Apelacionog suda i ponovo izrekao identičnu kaznu), u obnovljenom drugostepenom postupku, otvoriti raspravu u predmetu Jurišić.

- S obzirom da ovaj slučaj već osam godina opterećuje odnose na relaciji Bosna i Hercegovina – Republika Srbija molimo Vas da ostvarite monitoring ovog procesa koji počinje 2. i 3. aprila 2015. godine pred Vijećem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu - navodi se u pismu, saopćeno je iz FIPP-a.