Svakodnevno smo svjedoci negativnih vijesti o broju odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine. 

U osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona upisana 82 učenika koja su se vratila iz inostranstva
Foto: Ilustracija | Pozitivne vijesti

Odlivom mladog stanovništa Bosna i Hercegovina ostaje uskraćena obrazovanih ljudi, radne snage i svojih stanovnika. 

Ove godine osnovnu školu pohađat će oko 34 hiljade, a srednju oko 14 hiljada učenika. Među njima je i oko 3.500 prvačića koji će prvi put sjesti u školske klupe.

Tuzlanski kanton jedan je od primjera jačanja zajednice i obrazovnog sistema. U novu školsku godinu u osnovne i srednje škole upisano je ukupno 82 učenika koji su se vratili iz inostranstva.

Učenici su se vratili kako bi svoje obrazovanje i svoj život nastavili u svojoj domovini. Najveći broj ovih učenika vratio se iz Njemačke i Slovenije, donoseći sa sobom svježinu i novu nadu.

Ovu informaciju potvrdio je Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović.

"Ova vijest nije samo statistika, već snažan podsjetnik da naše škole, naš Kanton i domovina Bosna i Hercegovina uvijek imaju mjesto za svako dijete. Zajedno ćemo se posvetiti tome da tim učenicima omogućimo ne samo kvalitetno obrazovanje, već i osjećaj pripadnosti, jer njihov povratak predstavlja neprocjenjiv doprinos našem društvu", kazao je.

Poželio im je sreću u novim počecima i kazao kako će uvijek biti tu za podršku u svakom koraku. 

Podsjećamo prije nekoliko dana ovakva lijepa vijest je stigla i iz Živinica gdje se iz inostranstva 17 školaraca sa svojim porodicama vratilo u Živinice gdje su odlučili pohađati osnovnu školu. 

Vezani članak Ove godine iz inostranstva se u Živinice vratilo 17 školaraca s porodicama

Ovakav trend za Bosnu i Hercegovinu znači mnogo, umjesto svakodnevnih vijesti o odlasku, povratak djece na obrazovanje u svoju domovinu obećava ambiciozne ljude, te korist za zajednicu i državu.