Proračun Federacije BiH za ovu godinu usvojen je u iznosu od 6,7 milijardi KM.

Sve obaveze iz proračuna biti će izmirene, Federaciji BiH ne prijeti finansijski kolaps
Foto: Ilustracija | Izmirili predviđene obaveze

Stanje federalnog proračuna zaintrigiralo je stranke i političare u predizbornoj kampanji pa, iako je riječ o lokalnim izborima, jedna od glavnih tema je deficit entitetske riznice, piše Večernji list BiH.

Proračun Federacije BiH za ovu godinu usvojen je u iznosu od 6,7 milijardi KM te, kako ističu iz Ministarstva finansija, obuhvatio je sve zakonom propisane obaveze koje se financiraju iz proračuna Federacije BiH, a među ostalim, projiciran je i deficit u iznosu od 200 miliona KM koji je zapravo naslijeđen, kao i sve druge zadane proračunske kategorije, odnosno obaveze koje su nastale tokom godine. 

Zbog čega su rasli prihodi

Ispostavilo se da prihodovna strana već usvojenog proračuna nije ostvarena u cijelom iznosu, čime je projicirani deficit dodatno porastao. Jedan od glavnih razloga za to je izostanak uplate prihoda od krajnjih korisnika usljed nemogućnosti servisiranja obveza po osnovi kredita od JP Autoceste FBiH, i to u iznosu od 183 milijuna KM, koje je novi saziv Vlade Federacije BiH, u cilju stabilizacije poslovanja i omogućavanja novog investicijskog ciklusa, reprogramirao krajem 2023. godine.

Posljedica toga je nemogućnost realizacije prodaje potraživanja u iznosu od 100 miliona KM, što je također planirano na prihodovnoj strani ovogodišnjeg proračuna. Izostao je i planirani primitak od Svjetske banke u iznosu od 109 miliona KM.

Vlada nije računala ni s izostankom planirane dividende od JP BH Telecom, što je također uticalo na smanjenje prihodovne strane u iznosu od 35 miliona KM. Kada se sve to zbroji, dolazi se do iznosa većeg od 420 miliona KM “minusa” na prihodovnoj strani entitetskog proračuna, za koji u Federalnom ministarstvu finansija kažu da ga nisu mogli predvidjeti.

Da stvar bude gora za proračun FBiH, rasli su rashodi zbog socijalnih zakona i izvanrednog usklađivanja mirovina, ukupno za 138,5 miliona maraka. A usljed rasta kamatnih stopa u eurozoni, posljedično su rasli izdaci i za kamate za preuzete kreditne obveze u iznosu od 62,9 miliona KM.

"Iz svega navedenog evidentno je da su spomenuti rashodi mogli izazvati značajno veći deficit od realiziranog, a što je Federalno ministarstvo financija spriječilo korektivnim mjerama na strani rashoda, čime je ostvarena ušteda u iznosu većem od 100 miliona KM. Uprkos ostvarenom deficitu, Federalno ministarstvo finansija je u zakonskom roku izmirilo sve obveze planirane proračunom, a koje su se odnosile na 2023. godinu. U tom duhu nastavljeno je i u ovoj godini, uz poseban naglasak na većoj fiskalnoj odgovornosti vezano uz upravljanje dugom. Tako je u prvih osam mjeseci ove godine ukupno otplaćeno više od 770 miliona KM već stvorenog duga, dok istodobno novo zaduženje nije prešlo iznos od 342 miliona KM", objašnjavaju iz resornog ministarstva.