Foto: Tuzlanski.ba

Sasvim normalno je bilo očekivati da zbog Panonskih jezera grad Tuzla je omiljena destinacija turista iz cijelog regiona tokom ljeta. Međutim ove godine Tuzla postaje atraktivan grad za posjetiti i u toku zime.

Prvenstveno pri tome mislimo na zabavnu atrakciju Zimski grad Tuzla, koji je svoja vrata otvorio posjetiocima prošle sedmice. Centralni gradski trg, Trg slobode (koji je ujedno i najveći ovakav prostor u BiH), ispunjen je prigodnim kućicama u kojima posjetioci mogu pronaći posebne gastronomske delicije, kuhano vino, rakiju, razne vrste osvježenja ali i unikatne suvenire.

U okviru Zimskog grada je instaliran i centralni stage na kome su svaku noć zanimljivi koncerti. Pored aktuelnih grupa koje dolaze iz Tuzle, posjetioce Zimskog grada u narednom periodu će zabavljati i regionalne zvijezde. Tako je već za nedjelju najavljen nastup popularne Beograđanke, Lene Kovačević. Stand up komedija Peđe Bajovića na programu je 17. decembra, Goca Tržan 18., a Amel Ćurić nastupit će 20. decembra, dok će 26. decembra publiku zabavljati popularna Crvena jabuka.

Posebna poslastica je doček Nove godine koji na ovom mjestu organizuje Grad Tuzla i na kome su glavne zvijzde večeri, momci iz benda Plavi orkestar. Slavlje u Zimskom gradu se nastavlja i nakon dočeka Nove godine, jer kako sami organizatori naglašavaju dešavanja su podijeljena u tri dijela, Adventski dio koji traje do katoličkog Božića, zatim pred novogodišnje slavlje i doček Nove godine, te završni dio sa pravoslavnim Božićem, koji traje do 7.januara 2019 godine.

Osim Zimskog grada u Tuzli ovih dana vrijedi posjetiti i klizalište koje je ove godine postavljeno na Panonskim jezerima. Iz uprave klizališta poručuju da je ovo zabava za cijelu porodicu, a na klizalištu se možete i ugrijati i osvježiti u caffe baru koji je u sklopu kompleksa. Klizalište radi svaki dan od 10 do 22 sata uz mogućnost iznajmljivanja klizaljki.

Ukoliko ste ipak pobornik „druženja u zatvorenim prostorima“ preporučujemo vam da nakon kuhanog vina u Zimskom gradu posjetite jedan od najboljih i najorginalnijih restorana u regionu MamaMia Origins Steak & Wine restaurant, koji se nalazi odmah do Zimskog grada. Vrhunsko pripremljeni stekovi i druge delicije od mesa uz iznimnu vinsku kartu, sigurni smo da će vas oduševiti. A ako ipak preferirate tradicionalnu bosansku kuhinju onda je naša preporuka da posjetite restoran Čaršijska česma koji se nalazi u samom centru grada.

Da bi grad dobio u ovo pred blagdansko vrijeme, zanimljiv kolorit pobrinula se i Gradska uprava koja je posebno ukrasila veći dio centralne gradske zone.

Nakon svega nabrojanog možemo vam samo toplo preporučiti "posjetite Tuzlu" i dobro se zabavite.