Aplikacija ePorodilja, putem koje se dodjeljuju jednokratne novčane naknade od 1.000 KM za porodilje u Federaciji BiH, do sada je obradila gotovo 10.000 prijava, međutim više od četiri hiljade prijava imalo je grešku.

Više od 4 hiljade neispravnih prijava: Evo kako funkcioniše aplikacija ePorodilja i gdje se griješi
Foto: Ilustracija | Jednokratna pomoć za porodilje

Od ukupno planiranih 16 miliona KM, dosad je isplaćeno skoro 9 miliona KM. U protekla četiri mjeseca obrađeno je blizu deset hiljada prijava, čime se pokazuje efikasnost sistema.

Ipak mnoge majke tvrdile su da aplikacija ne radi ili da čekaju skoro šest mjeseci.

''Tvrdnje da aplikacija "ne radi" ili da se "čeka šest mjeseci" su neosnovane. Aplikacija je otvorena od 31. maja, dakle ne postoji mogućnost da je neko čekao šest mjeseci'', naveo je Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike. 

Šta je problem kod korištenja aplikacije?

Problem je što se ne prate uputstva, smatra ministar Delić.

''Kada se napravi greška u prijavi ne dopušta se aplikaciji da poništi prijavu jer dnevno se ulazi po deset, dvadeset i više puta, da se ponovo pokuša. Kada pogriješite u prijavi, ostavite aplikaciju da miruje 48 sati (dva dana), tako će se prijava poništiti i moći ćete ponovo ispočetka da popunite prijavu'', savjetuje aplikanticama. 

Kada se prijava spremi, treba se poslati jer to što je spremljena ne čini je završenom sve dok ne bude poslata.



''Svaka druga prijava koja dođe na odobravanje je s greškom, dakle nešto niste napravljeno kako treba i kolege je moraju ispravljati. Znači od skoro devet hiljada prijava oko 4.500 ih je s greškom i morale su se vraćati na doradu. Nešto više od 1.000 prijava s greškom trenutno je u obradi'', navodi Delić.

Ova jednokratna podrška od 1.000 KM namijenjena je isključivodjeci rođenoj u 2024. godini i nema veze s kantonalnim naknadama koje se isplaćuju mjesečno, niti s općinskim jednokratnim naknadama. Podrška se može ostvariti samo putem aplikacije ePorodilja, i isključivo na ovaj način.

''Isplate se vrše oko 10. u mjesecu za prijave koje su poslane na plaćanje do kraja prethodnog mjeseca. Na primjer, ako je vaša prijava zaključana u oktobru, isplata će biti u novembru, dok će prijave zaključane u novembru biti isplaćene u decembru'', dodaje ministar. 

Za sve koje se i dalje ne snalaze prilikom prijava, mogu se javiti na e-mail [email protected]