Uoči poskupljenja cigareta: Rezani duhan sve primamljiviji
Foto: Tuzlanski.ba

Od 1. januara cigarete većine proizvođača će u našoj zemlji biti skuplje i do 40 feninga, a ovu situaciju će vjerovatno iskoristiti šverceri, čiji će se rezani duhan naći u većim količinama "ispod stolova" brojnih bh. pijaca.

rezani duhanNije tajna da se na pojedinim web stranicama odavno mogu kupiti duhan ili drugi duhanski proizvodi, pa čak i pripremljene cigarete koje su znatno jeftinije od onih koje nose porezne markice i na koje je obračunata akciza.

Jučer smo se na stupskoj pijaci Heco uvjerili da se duhan prodaje unatoč prijetnji da ga inspekcija može zaplijeniti i da prodavači mogu biti kažnjeni. Prodavačica koja je htjela da ostane anonimna nam je rekla da 400 grama kvalitetnog hercegovačkog duhana kod nje košta osam KM, a da je cijena malo lošijeg duhana iste količine šest KM.

Razlika u boji

"Razlika između ova dva duhana je u boji. Kada je riječ o najavljenom poskupljenju cigareta, ne vidim neke naročite promjene u kupovini duhana. Imam stalne mušterije koje kod mene kupuju duhan i koje su zadovoljne. Mušterije kupuju sedmično po dvije kutije od 400 grama duhana", rekla nam je ova prodavačica.

Ona dodaje da njene mušterije nemaju novca da kupuju cigarete, te da zbog cijene kod nje dolaze da obezbijede svoj duhanski užitak.

"Nekada sam pušila, pa sad i ne znam koji je duhan najbolji. Prestala sam pušiti nakon 30 godina. Kako se situacija u BiH razvija, ne znam hoću li dogodine imati mušterija jer narod više nema ni za hljeb. Cigarete su kao droga i ne bih ih nikome preporučila", pošteno kaže prodavačica duhana.

Papirići i mašinice na pijaci se ne mogu kupiti. Tu su samo primjerci za mušterije koje žele da probaju kakav duhan kupuju.

Hercegovački najcjenjeniji

Na jednoj web stranici u BiH se odavno mogu naći razne vrste duhana i motanih cigareta. Tako se na ovoj oglasnoj web stranici može naći sljedeća ponuda: Prodajem punjene cigare od domaćeg duhana, nije ljut, odličan za pušiti, 200 cigara (šteka), cijena 13 KM.

Za one kojima se ova ponuda ne sviđa, na ovoj web stranici se prodaje i duhan na kilogram – cijena 15 KM, a tu je i duhan žute boje – prvoklasni hercegovački po cijeni od 18 KM za kilogram, zatim napunjene cigarete – 200 cigareta (šteka) za 15 KM ili ekstra hercegovački duhan po cijeni od 20 KM za kilogram i slično. Ove i slične ponude ne haju za akcize i odluku države da više zarađuje na proizvođačima cigareta i strastvenim pušačima. Trgovci duhanom na crno imaju svoju računicu i od nje ne odustaju.

Tuzlanski.ba / Oslobodjenje