Danas je održana 30. redovna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, na kojoj je utvrđen niz odluka. 

U skladu sa evropskim standardima: Utvrđen nacrt Zakona o mirnom okupljanju u TK
Foto: Tuzlanski.ba | 30. redovna sjednica

Na današnjoj sjednici utvrđen je nacrt Zakona o javnim priredbama i nacrt Zakona o mirnom okupljanju. Cilj je ovu oblast urediti u skladu sa standardima Evropske unije. Javna rasprava o ova dva nacrta zakona trajat će 90 dana.

BiH mora ispunit 14 propisanih uslova kako bi postala članica Evropske Unije. Jedan od njih odnosi se na promjenu Zakona o javnim okupljanjima, na način da se omogućava nesmetano okupljanje uz minimalne administrativne zahtjeve. O izmjeni tog zakona, bilo je riječi na današnjoj sjednici Skupštine TK.

Po Zakonu koji je na snazi u TK od 2015. godine, mirna okupljanja i protesti nisu dozvoljeni pred zgradama institucija u ovom kantonu, što se kosi sa normama Evropske unije, ali danas je novi nacrt Zakona usvojen. 

„Kada je u pitanju zakon o mirnim okupljanjima, tu se radi o implementaciji jednog od osnovnih ljudskih prava, to je pravo na slobodu okupljanja javnog izražavanja. Od strane Međunarodne zajednice odredbe važećeg zakona su ocjenjene kao neusklađene sa međunarodnim standarima u EU", kazao je Denis Fejzić načelnik Ureda direktora Uprave policije MUP-a TK.

Ovaj Zakon su podržale stranke opozicije, tvrdeći da je ovaj potez bio neophodan kako bi Bosna i Hercegovina ušla u Evropsku uniju.

„Jako puno propusta ima u ovom nacrtu, prije svega kada je u pitanju jasnoća same odredbe. Imali smo zahtjeve da se do prijedloga Zakona određene stvari preciziraju. Ako to predlagač to ne uradi, a nadam se da hoće, onda ćemo djelovati amandmanski. Ovo uvođenje organiziranog i spontanog okupljanja, a onda i kontra okupljanje. To je suštinski problem. Organizirano okupljanje podrazumijeva prijavu policiji, spontano, ne podrazumijeva. Koji instrument će nam dati ocjenu šta je spontano, a šta nije? I to u vremenu društvenih mreža i različitih zatvorenih grupa na društvenim mrežama“, kazao je Muamer Zukić ispred Kluba SDA u Skupštini TK.

Kako kaže osnovna namjera ovog zakona je da se sve administrativne i birokratske poteškoće koje su trenutno definisane važećim zakonom svedu na minimum.

Najvažnija izmjena je u Zakonu o dopunskim pravima branilaca, kojom je produžen rok za obračun vremena provedenog u oružanim snagama do 22. aprila 1996. godine. Ova promjena omogućava demobilisanim braniocima da ostvare prava na egzistencijalnu naknadu.

Skupština je usvojila i izvještaje o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu, Budžeta Tuzlanskog kantona za prvu polovinu 2024. godine, kao i izvještaj o korištenju tekuće rezerve Budžeta za isti period.

Također, usvojeni su izvještaji o radu kulturnih i obrazovnih ustanova za 2023. godinu. Na hitnoj sjednici, Skupština je donijela Zakon o izmjeni Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu, što omogućava preraspodjelu sredstava između budžetskih korisnika, o čemu će odlučivati Vlada Kantona na prijedlog Ministarstva finansija.