TK: Planirano pripajanje osnovnih škola sa manjim brojem odjeljenja drugim školama
Foto: Tuzlanski.ba

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Program rada Vlade za 2015. godinu.

Nacrt godišnjeg programa rada Vlade TK kreiran je na osnovu programa rada ministarstava, samostalnih kantonalnih uprava i kantonalnih upravnih organizacija Tuzlanskog kantona.

Svi raspoloživi resursi i najveći napori će biti usmjereni ka ostvarenju ekonomskog rasta i novog zapošljavanja kao pokretača i poluge razvoja svih ostalih oblasti društvenog života.

Prema Programu, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva će, između ostalog, u 2015. u cilju ostvarenja strateškog cilja koji se odnosi na osiguranje finansijske konsolidacije i rješavanje pitanja radnog staža zaposlenika privrednih društava iz resorne nadležnosti pratiti realizaciju finansijske konsolidacije privrednih društava za koja se donese odluka da mogu ući u proces finansijske konsolidacije, i zajedno sa Vladom Tuzlanskog kantona obezbjediti finansijsku, stručnu i drugu podršku koja je neophodna za ostvarenje uspješnosti finansijske konsolidacije privrednih društava iz resorne nadležnosti.

Jedno od strateških opredjeljenja Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta je i racionalizacija mreže osnovnih i srednjih škola, u okviru koje će Ministarstvo u 2015. godini poduzeti neophodne radnje u cilju osnivanja JU Muzička škola Tuzla spajanjem JU Osnovna muzička škola Tuzla i JU Srednja muzička škola Tuzla. Također, Ministarstvo će provesti aktivnosti na pripajanju osnovnih škola sa manjim brojem odjeljenja drugim školama, što će dovesti do efikasnijeg korištenja kadrovskih potencijala nastavnika i stručnih saradnika, smanjenja broja nenastavnog osoblja, te finansijskih ušteda.

Prioriteti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u 2015. godini su realizacija novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju, sklapanje ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, edukacija poljoprivrednih proizvođača i uspostava poljoprivredne savjetodavne službe u skladu sa Zakonom o poljoprivrednim savjetodavnim službama.

Ministarstvo pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona će u 2015. godini nastaviti sa ostavrenjem doprinosa realizaciji strateških aktivnosti u sektoru pravde i osiguranju potrebnih sredstava za rad pravosudnih organa, kao svojim strateškim usmjerenjem.

Realizacijom programa i aktivnosti postavljenih za 2015. godinu, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice će nastojati doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva koji se odnose na plansko korištenje prostora u skladu sa smjernicama iz Prostornog plana TK 2005-2025., unaprjeđenje kvaliteta okoliša kroz približavanje evropskim standardima, unaprjeđenje komunalne infrastrukture i uslova stanovanja, te unaprjeđenje kadrovske strukture Ministarstva i osiguranje kvalitetne tehničke opremljenosti.

Neke od ključnih aktivnosti Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona u 2015. godini su jačanje internih upravljačkih kapaciteta MSP-a i obrta i promociju poduzetništva te unapređivanje poduzetničkog učenja.

Jedno od strateških opredijeljenja Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja u ovoj godini je, usmjeren na razvoj turizma na području Tuzlanskog kantona i adekvatna promocija turističkih potencijala, kao i permanentna edukacija i podizanje svijesti o značaju razvoja turizma kao i razvoj saobraćaja i saobraćajne infrastrukture. Pored toga, bit će realizovan Operativni plan mjera na suzbijanju nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području Tuzlanskog kantona.

U oblasti sigurnosti građana i unutrašnjih poslova u 2015. godini Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona raditi će na ostvarenju cilja koji se odnosi na unapređenje stanja lične i imovinske sigurnosti i zaštite ljudskih prava građana, te podizanje nivoa kvaliteta pružanja usluga stanovništvu Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo za boračka pitanja je i u 2015. godini strateški opredijeljeno na zaštitu prava branilaca i članova njihovih porodica kroz podršku u zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju, stambenom zbrinjavanju, stipendiranju i kreiranju uslova za obavljanje pripravničkog/volonterskog staža.

Podizanje nivoa održivosti sistema socijalne zaštite i potpuno uvođenje u prava lica i porodica definisanih Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom jedan je od ciljeva Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak u 2015. godini. U oblasti prevencije i unaprjeđenja zdravstvenog stanja stanovništva, Ministarstvo zdravstva će u 2015. godini, između ostalog, realizovati preventivne programe rane dijagnostike.