Danas je Svjetski dan kafe, obično se Bosna i Hercegovina simbolično veže za ispijanje kafe, međutim nije prva na ljestvici kafoljubaca.

Svjetski dan kafe: U Bosni i Hercegovini ovaj napitak je simbol gostoprimstva i tradicije
Foto: Ilustracija | Svjetski dan kafe

Prema statistici, Finska je zemlja u kojoj se pije najviše kafe u Evropi. Finci konzumiraju više kafe po glavi stanovnika nego bilo koja druga nacija na svijetu. Oni godišnje popiju do 12 kg kafe.

Pet šoljica dnevno je norma u ovoj nordijskoj zemlji, a neki lokalni stanovnici konzumiraju i više od deset, što stručnjaci ne preporučuju.

Neki Finci, kako se navodi, kafu piju sami iako se ispijanje omiljenog crnog napitka smatra društvenom aktivnošću.

Postoje i prilike kada je uobičajeno popiti samo jednu šoljicu kafe i naravno te prilike imaju svoje nazive na finskom jeziku: „läksiäiskahvit” (oproštajna kafa), „mitalikahvit” (kafa za medalju), „matkakahvi” (putna kafa).

Vezani članak Poskupljuje omiljeni napitak: Evo koliko će pola kilograma kafe koštati od oktobra u BiH

Kafa u Bosni i Hercegovini

Iako se i u našoj državi kafa pije u svim prilikama i imamo nazive za svaku prigodu ipak se Bosna i Hercegovina nalazi na 11. mjestu na listi najvećih kafopija. U našoj zemlji se popije oko 6 kg kafe godišnje.

Opet, šoljica kafe u Bosni ima poseban značaj i mnogi ljudi dolaze čak i iz stranih zemalja kako bi osjetili miris i okus prave bosanske kafe.

Pravi bosanci upoznat će vas sa različitim varijantama kafe: sikteruša - gorka kafa, proljevuša - tanka kafa s više vode i manje kafe, razgaluša -  koja se služi sa šerbetom, dočekuša - zaslađena medom i najvažnija od svih jeste razgovoruša - koja poziva na opuštanje i uživanje u druženju i ovom napitku. 

Jedno je sigurno, u našu zemlju ne možete doći a da ne osjetite ćejf prave bosabske kafe.