Poručeno je da ne treba okrenuti glavu od ovog problema i da samo jedan poziv može spasiti nečiji život.

Jedan poziv može spasiti život: Federalni MUP pokrenuo kampanju protiv nasilja nad ženama
Foto: FMUP | Borba protiv nasilja nad ženama

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je kampanju "Borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama''.

Glavni cilj ove kampanje jeste podizanje svijesti građana BiH o mnogobrojnim posljedicama koje ovaj problem ostavlja na bh. društvo, edukacija građana o načinu prijavljivanja nasilja, a žrtve o njihovim pravima, dostupnim savjetovalištima i sigurnim kućama.

Poručeno je da ne treba okrenuti glavu od ovog problema i da samo jedan poziv može spasiti nečiji život.

''Kampanjom želimo edukovati građane o načinima prijavljivanja nasilja i pružiti im informaciju o relevantnim institucijama koje im mogu pomoći, ali i osnažiti saradnju između institucija, policije, nevladinih organizacija i medija u cilju efikasnije zaštite žrtava nasilja''- kazao je minstar Ramo Isak.

Tokom prve polovine 2024. godine, zabilježen je porast krivičnih djela protiv braka, porodice i omladine za 8,18 posto u odnosu na isti period prošle godine, što uključuje nasilje u porodici i nasilje nad ženama.

U istom periodu, prijavljena su 682 krivična djela nasilja u porodici, što je porast za 47,94 posto u odnosu na 2023. godinu. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, 268 su povratnici u vršenju krivičnog djela, a pet su maloljetnici.

Direktor Federalne uprave policije Federalnog MUP-a Vahidin Munjić naglasio je da podržava izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH u koji će se uvrstiti femicid kao posebno krivično djelo, te je apelovao na građane da prijavljuju nasilje i na taj način pomognu žrtvama.

Veoma je važno osvijesiti građane o ovom problemu, o tome koliko je važno prijavljivati nasilje i pružiti podršku žrtvama.