Cilj Zlatnog septembra je da se podigne svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i u periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja.

Obilježen Zlatni septembar u Tuzli: Evo na koje načine je pružena podrška djeci oboljeloj od raka
Foto: Udruženje "Pipol" | Podrška djeci oboljeloj od raka

Mjesec septembar bio je u znaku podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti. Udruženje PIPOL organizovalo je niz aktivnosti tokom mjeseca kako bi vratili osmijeh na lica oboljeloj djeci.

Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla i Udruženje porodica prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti (PIPOL) sa područja Tuzlanskog kantona realizovali su centralnu aktivnost povodom mjeseca svjesnosti o pojavi malignih oboljenja u dječijoj dobi.

Cilj Zlatnog septembra je da se podigne svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i u periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja.

''Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Trenutno se na Odjeljenju za onkologiju i hematologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla liječi petero djece sa majkama pratiljama čiji tretman liječenja traje od šest do osam mjeseci sa ciklusima hemoterapije koji su ozbiljni i teški. Za vrijeme pauza djeca i roditelji vrijeme provode u Roditeljskoj kući, koja im pruža toplinu doma u kojem mogu pronaći mir, sigurnost i snagu tokom najveće životne oluje'', rekla ja doc. dr. Lejla Osmančević.

Početkom septembra djeci oboljeloj i izliječenoj od malignih bolesti dodjeljeni su udžbenici i školski pribor, nakon čega je organizovano druženje u kampu u Ajdinovićima.

Posjetom Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti u Tuzli, mališanima oboljelim od raka koji se nalaze na intenzivnom bolničkom liječenju i njihovim mamama pratiljama uručili su prigodne poklon pakete sa pidžamicama, odjećom, igračkama, prehrambenim i higijenskim potrepštinama koje su im potrebne tokom dugotrajnog bolničkog liječenja.

Veoma je važno podići svijest o ovoj borbi i njenom značaju kako za djecu tako i za njihove porodice.