Danas u popodnevnim satima u tržnom centru Importanne u Sarajevu za sada nepoznati muškarac ukrao je torbu Heleni Halilović u kojoj su se nalazili uređaji koji prate rad implantata koji su joj ugrađeni prilikom teške operacije koju je imala u Turskoj.

Sarajevo: Heleni Halilović ukradena torba s uređajima koji su životno važni za nju
Foto: Screenshot | Nadzorna kamera zabilježila krađu

Inače, Helena Halilović je 20-godišnja Sarajka čija je dijagnoza neurogeni mokraćni mjehur. Unazad više od dvije godine njena terapija je bila kateterizacija svakih četiri do šest sati, a koja je predstavljala privremeno rješenje.

Da boluje od ove teške bolesti saznala je 2021. godine kada se zbog bolova u stomaku javila ljekaru. Od tada je nestalo bezbrižnosti koja odlikuje njene vršnjakinje i kreće borba s bolešću.

Trajno rješenje bila je opracija u Turskoj koja je koštala 15.860 eura, a koja nije mogla biti obavljena u našoj državi.

Nakon uspješno obavljene operacije Helena je dobila uređaje koje uvijek mora nositi uz sebe jer prate rad implantata. Ti uređaji su poput mobitela i nalazili su se u torbi koja je ukradena danas na njenom radnom mjestu.

Helenina majka je objavila video kradljivca koji je na vratima pratio situaciju i kada je shvatio da ga niko ne gleda onda je uzeo torbu koja se nalazila na stolici i napustio prostor.

Ipak, zaboravio je na kameru pa se tako Helena i njena porodica nadaju da će se kradljivac što prije pronaći zahvaljujući videosnimci.

Slučaj je prijavljen policiji, a Helenina majka apeluje da svako ko ima bilo kakve informacija o kradljivcu obavijesti najbližu policijsku stanicu i da podijele njenu objavu na društvene mreže kako bi je vidio što veći broj ljudi.

Vezani članak Apel za liječenje Helene Halilović, studentice Pravnog fakulteta

Također, nije poznato koliko će Helena moći izdržati bez ovih uređaja tako da postoji vjerovatnoća i da ponovo otputuje u Tursku ukoliko se ubrzo ne riješi ovaj problem.

Dakle, s obzirom na to da su ovi uređaji za Helenu od životnog značaja, ukoliko poznajete navedenog muškarca prijavite ga policiji.