Sve izvjesnije vize za Balkan?
Foto: Tuzlanski.ba

Izvestilac EP Tanja Fajon kaže da postoji velika mogućnost da neke članice EU suspenduju bezvizni režim prema pojedinim zemljama Zapadnog Balkana.

tanjicaUpitana koje bi zemlje najprije mogle izgubiti bezvizni režim, evropska parlamentarka nije precizno odgovorila, ali je ukazala na određene činjenice o broju lažnih azilanata iz pojedinih zemaja.

"Prema informacijama o broju lažnih azilanata, to su najčešće građani Srbije i Makedonije, a u posljednje vrijeme i BiH. Sve vrijeme najveći problem je s pripadnicima manjina, dakle, Romima. To je vrlo osjetljiva situacija koju moramo rješavati svi zajedno, korak po korak, u dijalogu s Briselom", rekla je Fajon i dodala da vlade balkanskih zemalja čine sve što se od njih očekuje.

Ona je ocijenila da se to posebno može dogoditi u slučaju neke političke, odnosno predizborne kampanje, kao što će biti u Njemačkoj, gdje će se u proljeće održati parlamentarni izbori.

Ona kaže da su alarmantne posljednje informacije o broju molbi za azil građana država Zapadnog Balkana, ali da se, kako je rekla, nada da će i vlasti i građani učiniti sve što je u njihovoj moći i da neće kršiti prava slobode kretanja.

O pitanjima bezviznog režima raspravljalo se ove sedmice i na sjednici Odbora stalnih predstavnika (COREPER), pomoćnog tijela Savjeta Evropske unije.

"Teško je da prognoziram kada će i kako rasprava ići dalje, jer je to nova informacija. Juče smo imali raspravu u Savjetu koji je odbacio prijedlog EP. Nemamo, dakle, dogovora, što znači da će najvjerovatnije početi drugi krug pregovora u sljedećoj godini. Zavisi koliko će trajati cijeli taj postupak. Ja ne očekujem da ćemo brzo naći neko rješenje, jer su naši stavovi različiti", tvrdi Fajon u izjavi za Anadoliju.

Upitana da pojasni događaje na zasjedanju COREPER, objasnila je da je "na stolu" bio predlog EP za dogovor o reciprocitetu.

"To je isti dosije u kojem stoji i suspenzija bezviznog režima. Tu smo imali nekoliko otvorenih pitanja. Parlament EU je dao predlog o pregovorima, a u ponedjeljak su na COREPER-u ambasadori EU to odbacili. Znači da ćemo nastaviti pregovore o mehanizmu za suspenziju sljedeće godine. Koliko će to brzo ići zavisi i od Irske, kao predsjedavajuće EU", rekla je Fajon.

Nezavisne / Tuzlanski.ba