Starica umrla nakon operacije na privatnoj klinici "Daffalla" u Gračanici
Foto: Tuzlanski.ba

"Ona je došla s klinike iz Tuzle i tražila samo dr. Dafalu, nikoga više, i eto, desilo se da umre nakon što se probudila poslije operacije"

pacijentica-umra

Advija Kurtović (74) iz Gračanice je u subotu, dva sata poslije operacije karcinoma na štitnoj žlijezdi na privatnoj klinici "Daffalla" u naselju Hajdarevac u Gračanici i uspješnog buđenja, naprasno umrla pred očima dr. Dafale koji ju je operirao. Nakon dojave o smrti pacijentice, poslije policijskog uviđaja obavljen je i inspekcijski pregled, nakon kojeg je klinika zapečaćena.

Obavljena obdukcija

Zbog smrti starice, uviđaj su obavili pripadnici PU Gračanica, a pozvan je i kantonalni tužilac iz Tuzle Ćazim Serhatlić. On je nakon vizuelnog pregleda tijela naredio obdukciju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Na naše pitanje koji bi mogli biti uzroci smrti pacijentice nakon operacije, obducent dr. Cirhlaž svoje mišljenje nije mogao dati bez saglasnosti tužioca.

Portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović kazao nam je da se čeka nalaz obdukcije, ali da će biti urađene dodatne provjere i vještačenja kako bi u potpunosti bio utvrđen uzrok smrti Advije Kurtović. Također nam je potvrđeno da će iz klinike biti izuzeta i medicinska dokumentacija.

Dr. Dafala je u nedjelju prije podne radio u svojoj klinici, primao je pacijente iz raznih krajeva naše zemlje. On je za potrebe ove klinike nabavio najsavremeniju medicinsku opremu iz inozemstva, a nedavno se vratio s edukacije iz Pariza.

- Advija je moja pacijentica, ležala je na UKC-u u Tuzli, išla je po nalaze i u jednu kliniku u Jelahu i kada smo prikupili sve nalaze, konstatiran joj je karcinom štitnjače. Ona joj je pritiskala pluća i sprečavala disanje, a osim toga, izlučivala je toksične materije od kojih bi joj cijelo tijelo često poplavilo. Rekla je, doktore, ovakav život ja više ne želim, radite sve što mislite da treba.

S tim se složila i njena familija i ja sam joj obavio neophodan hirurški zahvat. Probudila se nakon dva sata iz narkoze, počeli smo razgovarati, pa i šaliti se, a onda je samo uzdahnula i umrla - kaže dr. Dafala.

Pet nepravilnosti

Dr. Dafala je inače iz Sudana. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu i Rijeci, a specijalizaciju na UKC-u u Tuzli. On je u policiji dao izjavu i nije podnesen zahtjev za njegovo pritvaranje.

Kantonalna zdravstvena inspektorica Dinka Muhović je u nedjelju zapečatila privatnu kliniku "Daffalla" zbog niza nepravilnosti u radu. Zatvarenje klinike, kako nam je pojasnila Muhović, nije povezano s istragom koju vodi Tužilaštvo.

Utvrđeno je, između ostalog, da je na ovoj klinici bez ugovora radilo pet ljekara zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama.

- Također, nismo pronašli nijedan pravilnik o načinu odlaganja medicinskog otpada. Ni doktor, a ni medicinska sestra koja je prisustvovala operaciji uopće nisu imali sanitarnu legitimaciju. Uočili smo, također, da nisu slali izvještaje Zavodu za javno zdravstvo - kazala nam je Muhović.

Porodica ne krivi doktora

Samir Kurtović, sin umrle Advije, u nedjelju je, dok je pripremao dženazu, izjavio da on nema ništa loše kazati za dr. Dafalu i da je bilo neophodno uraditi operaciju.

- Ona je došla s klinike iz Tuzle i tražila samo dr. Dafalu, nikoga više, i eto, desilo se da umre nakon što se probudila poslije operacije - kaže Samir.

Dženaza Adviji Kurtović obavljena je jučer poslije podne na gračaničkom mezarju Režići.

Avaz / Tuzlanski.ba