Spriječena smjena Nezavisnog policijskog odbora TK-a (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Vlada i međunarodna zajednica polovinom naredne sedmice ponovo će pokušati usaglasiti izmjene.

politicari-tk

Međunarodna zajednica ponovo je intervenirala da ne bude po skraćenoj proceduri provedeno usvajanje izmjena Zakona o unutarnjim poslovima i policijskim službenicima u Tuzlanskom kantonu. Izmjene predviđaju smjenu Nezavisnog policijskog odbora, kojem su preostale još dvije godine mandata. Opširnije u videoprilogu Omera Hasanovića.

U julu ove godine nova parlamentarna većina u Tuzlanskom kantonu pokušala je smijeniti Nezavisni policijski odbor. Međutim, nakon pisma međunarodnih zvaničnika u BiH, ta tačka je povučena s dnevnog reda, kako je obrazloženo, radi dodatnih konsultacija.

Nova parlamentarna većina danas opet na istom zadatku, ali ponovo intervenira OHR, pa je izmjena Zakona o unutarnjim poslovima i policijskim službenicima u Tuzlanskom kantonu skinuta s dnevnog reda. "Ovo je jasan signal da nisu svi jasno opredijeljeni prema pozitivnim promjenama", kaže ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amir Husić.

Prolaznu ocjenu izmjenama nije dala ni Zakonodavno-pravna komisija Skupštine kantona. Vlada i međunarodna zajednica polovinom naredne sedmice ponovo će pokušati usaglasiti izmjene.

Federalna / Tuzlanski.ba