Općinski odbor SDA Srebrenica kaže da bi bahatost odgovornih u općinama Tuzlanskog kantona mogla dovesti u pitanje izbore u Srebrenici.

SDA: Bahatost odgovornih u pojedinim općinama TK dovela u pitanje izbore za Srebrenicu
Foto: Arhiva

Navode da je još samo sedam dana ostalo za promjenu biračke opcije za raseljene osobe koje borave na području Federacije Bosne i Hercegovine i kojima je ostavljena zakonska mogućnost da mogu odabrati opciju da glasaju za općinu po popisu iz 1991. godine na predstojećim lokalnim izborima.

"Međutim, zbog bahatosti odgovornih u pojedinim općinama Tuzlanskog kantona da kroz centre za birački spisak obavljaju posao preregistracije i promjene biračke opcije, mnoge raseljene osobe neće moći iskoristiti svoje zakonsko i ustavno pravo.

S područja Tuzlanskog kantona na kome trenutno boravi i najveći broj raseljenih Srebreničana kontaktiralo nas je danas i proteklih dana nekoliko desetina osoba sa statusom raseljene osobe žaleći se kako u pojedinim općinama zbog godišnjih odmora niko ne radi u centru za birački spisak te da ih danima 'šetaju' od kancelarije do kancelarije i da još uvijek nisu uspjeli izvršiti preregistraciju.

Kako su nam kazali, u nekim općinama ne postoji ni imenovana osoba koja radi na poslovima ažuriranja biračkog spiska, što predstavlja krajnje bahato i neodgovorno ponašanje odgovornih osoba u općinama, a što u konačnici povlači za sobom i krivičnu odgovornost", upozoravaju u saopćenju iz OO SDA Srebrenica. 

Pozivaju Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da hitno provjeri ove navode i ako budu tačni, bez odlaganja kazni neodgovorne a da rok koji je određen za promjenu biračke opcije produži do 31. jula 2024. godine.

U protivnom, iz općinske organizacije navode da će biti primorani podnijeti krivične prijave protiv odgovornih osoba u pojedinim općinama Tuzlanskog kantona "jer su svojim neodgovornim i bahatim ponašanjem onemogućili jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo izbora".