Recesija u BiH: Na 10 građana 11 telefona
Foto: Tuzlanski.ba

Na 10 građana BiH dolazi oko 11 fiksnih i mobilnih telefona.

mobiteliU ovoj siromašnoj zemlji s oko 3,8 miliona stanovnika očigledno se ne štedi na telefonske razgovore, jer je krajem prošle godine, prema podacima Regulatorne agencije za komunikacije, ovdje bilo aktivno 4.127.220 brojeva mobilne i fiksne telefonije.

Inače, zaposleni u operaterima kažu da broj njihovih korisnika raste u mobilnoj telefoniji, pa se zaključuje da je broj telefona u BiH danas, zasigurno, još veći.

Uzme li se da se većina građana žali na besparicu, postavlja se pitanje zbog čega su nam potrebni milioni ovih uređaja.

U "BH Telecomu" kažu da je, poređenjem podataka s kraja prošle i onih od 30. oktobra ove godine, evidentno povećanje broja korisnika i u mobilnoj i u fiksnoj mreži, a izuzetak je jedino kategorija POTS korisnika.

"Broj korisnika fiksne usluge 'HT Eroneta' je stabilan, dok u svim ostalim segmentima telekom usluge bitno rastemo", ističe Vanja Gavran, iz Odjela za korporativne komunikacije u HT Mostar.

I Aida Halilović, portparol "M:tela", naglašava da je kod njih primjetan rast broja korisnika mobilne telefonije, interneta i digitalne televizije.

"Broj korisnika mobilne telefonije kompanije 'M:tel' trenutno je oko 1.450.000″, naglašava Halilovićeva.

Sociolozi podsjećaju da je danas teško pronaći učenika osnovne škole koji ne tipka poruke, te dodaju da ovi uređaji jesu korisni, ali samo ako se upotrebljavaju onda kada je to neophodno.

Koliko su nam, kažu sociolozi, život olakšali, toliko ga i osiromašuju.

Pitaju se stručnjaci da li je potrebno da dvoje komšija, kojim su vrata do vrata, umjesto da posjete jedno drugo razgovaraju "preko žice".

"Nažalost, to je pogubno po kvalitet međuljudskih odnosa. Istovremeno, jako je interesantno to što roditelji već od najmlađeg uzrasta svoje nasljednike opremaju mobilnim telefonima, a ne znam koliko je to potrebno u uzrast između, primjera radi, prvog i trećeg razreda osnovne škole", naglašava Biljana Milošević, sociolog iz Istočnog Sarajeva.

Psiholozi ističu da je veza telefonom osiromašena, te da ti uređaji ponekad uzrokuju i ovisnost, ali i uznemiravaju ljude. Oni kažu da neki danas imaju i po tri do četiri mobilna i fiksna telefona.

Mobitel se, kažu psiholozi, često postavlja na sto čim se sjeda, "jer se na ovaj način ljudi dokazuju i sve to poprima malograđanske manire".

"Telefon nije za duge razgovore, za ćaskanje i gubljenje vremena, niti da se troši novac. To je pouka koju treba da prenesemo mladima. Razgovori telefonima nisu direktne veze, već osiromašene", naglašava Aleksandar Milić, psiholog.

Tuzlanski.ba / Nezavisne