Foto: Tuzlanski.ba

Prof.dr med.sci. Samir Delibegović iz Tuzle je postao član "American college of surgeons".

Na Kongresu American college of surgeons, koji se održavao od 27.10.do 31.10.2019. u San Francisku, održana je i ceremonija proglašenja novih članova. Jedan od članova je i Prof.dr. med.sci. Samir Delibegović, kao prvi hirurg iz Bosne i Hercegovine.

Priznanje je obezbijedio dugotrajni samoprijekorni rad Prof. Delibegovića, sa njegovim pristupom svojoj struci, angažovanosti u stalnom razvoju i predanosti radu.

Prof. Delibegović je jedan od začetnika moderne, minimalno invazivne hirurgije u BiH.

Izdao je više knjiga u oblasti medicine kao autor i koautor, ali je i autor brojnih naučnih članaka u svjetskim časopisima iz područja hirurgije. On je i organizator stručnih medicinskih skupova, radi razmjene znanja i iskustava i stalno provođenje edukacijskih projekata.

Ovo priznanje nije samo prof. Delibegoviću, nego i cijeloj bh. hirurgiji.

Njegovo članstvo će olakšat prijem novih članova iz BiH, posebno članova Udruženja endoskopskih hirurga u BiH, čiji je predsjednik prof.dr Samir Delibegović a članstvo u ACS olakšati će dalji razvoj hirurgije u BiH.

Kongresu je prisustvovalo preko deset hiljada učesnika iz cijelog svijeta, a obuhvatao je sva područja hirurgije. (Tuzlanski.ba)