Na Jahorini već nekoliko dana tinja požar koji, kako navode vatrogasci, nije opasan po stanovništvo.

Požar na miniranom području na Jahorini: Vatrogascima otežan pristup
Foto: N1 BiH | Požar na Jahorini

Njegoš Vukadin, stariješina Teritorijalno-spasilačke jedinice Istočnog Sarajeva za N1 je objasnio da je požar prešao entitetsku liniju i da, kako navodi, tinja na nepristupačnom, miniranom terenu.

“Požar lagano tinja, taj dim se samo nakupio. Požar je na teritoriji FBiH i to je na miniranom terenu i nikome ne prijeti. Nepotrebno se stvara panika i ponavljam on ne smeta nikome. Lijeva požarna linija koja ide ka Grepku to je prošlogodišnja trava koja tinja. Nagib je nevjerovatan i požar ne prijeti kućama i u pitanju je težak teren”, kazao je.

Na terenu su i vatrogasci iz Sarajeva.

“Jutros smo razgovarali sa kolegama iz Istočnog Sarajeva. S obzirom na to da je požar bio na nepristupačnom terenu on kada je došao na nama poznat lokalitet poslali smo ekipe da spriječe  da se proširi na mlado rastinje. Tu su bile i ekipe iz Sarajevo šuma”, rekao je dežurni operativni službenik PVJ Civilne zaštite KS.

Podsjećamo, FBiH nema kanadera za gašenje požara iz zraka, iako je ranija Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem zadužila Federalnu upravu Civilne zaštite da nabavi ovu mehanizaciju. U drugom entitetu požare glasi tamošnji Helikopterski servis.