Šta je bananapokalipsa? Svima omiljeno voće uništava smrtonosna gljivica - ali nada još nije izgubljena. 

Budućnost bez banana: Da li nam prijeti bananapokalipsa?
Foto: Ilustracija

Možda ste nedavno pročitali da bananama prijeti apokalipsa. Naučnici su najavili neizvjesnu budućnost za ovo voće jer ga i dalje muči gljivični patogen. Zvuči kao poražavajuća vijest za ljubitelje banoffee pite i banana breada (iako možda ne i za ljubitelje smoothieja) – ali jesu li stvari tako mračne kao što se čine? - pita IFLScience.

Šta je bananapokalipsa?

Nažalost, istina je da se banane koje krase naše trgovine i zdjele s voćem suočavaju s izumiranjem u rukama gljivice koja se zove Fusarium oxysporum. Ovaj patogen ne tako privlačnog naziva uzrokuje bolest Fusarium wilt banane (FWB), koja je jedna od najštetnijih biljnih bolesti za koje znamo. FWB, također poznata kao Panamska bolest, javlja se kada gljivica uđe u biljku kroz korijenje, zauzme njen krvožilni sistem i blokira dotok vode i hranjivih tvari do ploda. To uzrokuje da biljka ugine. Ovo nije prva epidemija fusarijuma koja je ugrozila banane - prenosi Tuzlanski.ba.

Da li je ovo kraj bananama na koje smo navikli?

Ovo zvuči kao kraj banane na koju smo navikli, ali neka istraživanja daju nadu za ovo voće. Ispostavilo se da se Foc TR4 evolucijski razlikuje od gljivice koja je ubila banane 50-ih godina, a čak su uspjeli odrediti neke gene povezane s njezinom virulencijom. Sve to otvara vrata potencijalnim tretmanima i strategijama za suzbijanje širenja.

Glavni tim koji je ovo proučavao uspio je utvrditi da je virulencija gljivice znatno smanjena kada se eliminišu dva gena koji kontrolišuu proizvodnju dušikovog oksida. Udaljavanje od monokultura također će pomoći u očuvanju ovog popularnog voća.

“Uzgoj različitih sorti banana može poljoprivredu učiniti održivijom i smanjiti pritisak bolesti na jedan usjev. Poljoprivrednici i istraživači mogu kontrolisati Fusarium wilt banane identificiranjem ili razvojem sorti banana koje su tolerantne ili otporne na TR4,” navode, a cijelu studiju o ovoj bolesti koja prijeti bananama možete čitati OVDJE.