Otkrilo se u oglasima: Sarajlija iznajmljuje rasne pse za "seksualne usluge"!?
Foto: Tuzlanski.ba

Recesija i siromaštvo mnoge su građane primorali na očajničke korake pa su oglasnici u BiH prepuni, u najmanju ruku, čudnih, ali i sumnjivih ponuda. Prodaje se i nudi sve i svašta, od porodičnog zlata i umjetnina do bubrega, krvi, kose...

prodavao-pse

Dok jedni traže sitan novac rasprodajući, primjerice, korišten namještaj, kućanske aparate iz osamdesetih godina, jedan oglašivač iz Sarajeva iznajmljuje rasne pse za, kako je naveo, "seksualne usluge".

- Redovno dajem mužjaka Tosa Inu, japanskog mastifa, za parenje. Obično se oko cijene dogovorim. Teško je naći čistokrvne rase pasa. To može kasnije biti vrlo unosno, jer se mladi prodaju po visokim cijenama. Ponekad iznajmljivanje psa za parenje naplatim i do 500 KM – kazao nam je ponosno vlasnik japanskog mastifa.

Malo ko bi pretpostavio da se putem oglasa može kupiti i mlada lisica!

- Lisicu sam uhvatio još na proljeće. Pripitomio sam je i neće ujesti. Prodajem je za 120 KM ili može zamjena za bilo šta – kazao je prodavač iz Viteza, kazavši da predmete u vrijednosti od 120 KM uzima za zamjenu, ne precizirajući na šta konkretno misli.

Jedan pastir mijenja „ovce za Audi 100″. Kako smo saznali razgovarajući s osobama koje su ostavile ovakav oglas, hranjenje stoke postaje izuzetno skupo pa zbog neisplativosti pokušavaju bilo kako biti na dobitku.

Oglas zelenaša

Međutim, u moru oglasa koji se ne kose sa zakonom postoji i veliki broj onih čija je legalnost upitna. Do takvih ponuđača je malo teže doći i obično traže prvo javljanje putem mail adrese. Najčešći internet-oglas koji smo pronaši jeste ponuda za pozajmljivanje novca. U ponudi stoji da se kamata plaća dva posto godišnje, a moguće je pozajmiti od 2.000 eura pa naviše!?

Također je moguće kupiti Sarajevsku Hagadu, reprint izdanje (!?), te čistu uvoznu srebrenu živu, koja se koristi u medicinske svrhe. Istražni organi bi ovdje zasigurno imali posla.

- Sve sam prodao da bih izdržavao porodicu pa su na red došle i njemačke kovanice. Nisu skupe, ali meni je dosta koliko god, samo da preživim – istakao je trenutni prodavač starih njemačkih kovanica iz Tuzle.

Avaz / Doznajemo/ Tuzlanski.ba