"Radovi na zgradi "15.maj" na Brčanskoj Malti će biti završeni do aprila"?
Foto: Tuzlanski.ba

A kupci su već uveliko prevareni samo trpe i šute dok plaćene stanove imaju samo skicirane na papirima.

15-maj1

Gotovo da se ni sami kupci stanova u zgradi „15.maj" na Brčanskoj Malti ne sjećaju kada je počela gradnja ili kada je trebala biti završena ta zgrada. Jedino što znaju da su novac dali, ali da stanova još uvijek nemaju. U izgradnji su učestvovali Direkcija za izgradnju općine Tuzla te Građevinska firma „Giprom". Postavlja se pitanje, zašto se kasni?

Godinama su svoja prava tražili pojedinačno. Obilazili su Direkciju za izgradnju Tuzla kao i građevinsku firmu Giprom koja je izvođač radova na zgradi „15.maj" na Brčanskoj Malti. Niko im tada nije pomogao, samo su im davali lažna obećanja. Međutim , od tih lažnih obećanja plaćene stanove još nisu dobili, pa su kupci osnovali Udruženje „15.maj" koje se bori za prava prevarenih stanara. Oni su prije nekoliko dana održali i sastanak sa načelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem od kojeg su zatražili pomoć.

„Na sastanku su prisustvali članovi Udruženja kao i sadašnja direktorica Direkcije za izgradnju i predstavnici Giproma. Načelnik Imamović je od njih zatražio da poštuju ugovore koje su potpisali", rekao je Mirsad Šuvalić – predsjednik Udruženja „15.maj" Tuzla.

A prema ugovorima zgrada je trebala biti završena još prije tri godine. Informaciju više smo pokušali dobiti i iz GIPROM-a koju su rekli da su bili na sastanku te da su obećali da će do aprila naredne godine izvršiti neke radove, a da će zatim opet sjesti sa predstavnicima Udruženja i Općine Tuzla kako bi se dogovorili dalji potezi. Međutim prema informacijama do kojih je došla RTV Slon prvi radovi koji trebaju biti okončani do aprila se odnose na ugradnju stolarije te elektro i vodo materijala što opet znači da kupci neće u svoje stanove moći useliti ni naredne godine.

„Druga stvar o kojoj smo govorili jest da svi građani Tuzle moraju biti zaštićeni od ove vlasti i ne smije se dogoditi da mi budemo prevareni", istakao je Šuvalić.

A kupci su već uveliko prevareni samo trpe i šute dok plaćene stanove imaju samo skicirane na papirima. Šuvalić ističe da je načelnik na sastanku bio odlučan da se prevarenim stanarima pomogne te da konačno dobiju ono što su platili. Pored toga na sastanku je istaknuto i to da objekat nosi ime koje se veže za istoriju Tuzle te da ne smije stojati kao ruglo, već mora biti završen i urađen kako je i planirano.

RTV SLON / Tuzlanski.ba