Novo bacanje para na nepostojeći “Aerodrom Trebinje”
Foto: Tuzlanski.ba

Nakon što je Vlada Republike Srpske (RS) potrošila više od milion KM za petogodišnje funkcionisanje Javnog preduzeća “Aerodrom Trebinje” i na kraju ga ugasila, ovih dana je raspisan tender za izradu Strategije razvoja trebinjskog aerodroma, saznaje banjalučki portal Capital.

Ta nova istraživanja i izrada planova građane RS-a koštat će oko 100.000 KM, a sve zato što je sada ocijenjeno da je studija razvoja „fantomskog“ trebinskog aerodroma, koju je radila jedna austrijska firma, nepotpuna.

U posjedu "Capitala" je tenderska dokumentacija, kojom se traži najbolja ponuda za inženjerske usluge, prostorno planiranje i uređenje pejzaža, tehničko ispitivanje, ali i konsultantske usluge.

"Strategijom bi se definisala prva faza razvoja, koja predviđa izgradnju piste u dužini od 1.700 i širini od 30 metara. Ove dimenzije bi zadovoljile uslove za polijetanje i slijetanje dva aviona čiji je kapacitet 50 sjedišta. Osim toga, dokument mora da obuhvati i gradnju terminalne zgrade, kontrolnog tornja, hangara, pristupnih i servisnih puteva, ali i parking prostor", stoji u tenderskoj dokumentaciji „Aerodroma RS".

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS-a kažu da će "novi dokument pokazati opravdanost cijele ideje međunarodni aerodrom Trebinje".

Informaciju da je trebinjska avio-pista ponovo na umu nadležnima potvrdio je i direktor "Aerodroma RS" Miroslav Janjić, napominjući da će strategija jasno odrediti šta će se raditi i graditi, a u okviru "strateških planiranja RS".

"Postoje naši ciljevi i želje, ali struka će odrediti šta je moguće. Sve ovo definisat će strategija razvoja ovog aerodroma. “Aerodromi RS“ su preduzeće koje vodi brigu i o aerodromu Trebinje" istakao je Janjić, ne precizirajući kako preduzeće na čijem je čelu vodi brigu o aerodromu koji ne postoji.