Natprosječne temperature i česte padavine do početka novembra
Foto: Tuzlanski.ba

Na vrijeme u Bosni i Hercegovini danas i narednih dana djelovaće kompleksni sistemi polja niskog zračnog pritiska koja se trenutno nalaze sjevernije od zemlje, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

I dalje jugozapadnim strujanjem na prostor Bosne i Hercegovine pristiže vlažan i topao zrak što će usloviti promjenljive vremenske prilike uz natprosječne temperature zraka.

Više oblaka i česte padavine uz pojačan vjetar i temperature dva do tri stepena Celzijusova iznad prosjeka biće glavne karakteristike vremenskih prilika do kraja mjeseca oktobra, ali i početkom novembra.

Promjena vremenskih prilika u smislu nižih temperatura zraka, koje se očekuju u granicama uobičajenih za prvu polovinu novembra te čestim padavinama na cijelom prostoru zemlje, intenzivnijih na jugu, jugozapadu i u centralno-planinskim predjelima očekuje se do 10. novembra.

Dominantan vjetar južnog pravca do 4. novembra usloviće natprosječne temperature zraka. Minimalne u Bosni kretaće se od devet do 14 stepeni, u Hercegovini od 11 do 16, danju najviše temperature zraka u Bosni od 19 do 24, u Hercegovini od 21 do 26 stepeni.

Od 5. novembra vrijednosti temperatura zraka očekuju se u granicama prosjeka za taj period. Jutra prohladna sa temperaturama zraka od četiri do devet u Bosni, u Hercegovini od šest do 11, maksimalne u Bosni do 14, u Hercegovini do 18 stepeni.