Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastava na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradi Općine i drugim institucijama na području općine Jablanica.

Na području Jablanice danas kolektivna dženaza stradalima u poplavi
Foto: Anadolija

Općinski štab civilne zaštite općine Jablanica na sjednici održanoj u ponedjeljak donio je Odluku kojom se utorak, 15. oktobra 2024. godine proglašava Danom žalosti na području općine Jablanica zbog žrtava poplava i klizišta, kojima će se danas klanjati kolektivna dženaza na haremu Jasen.

Vezani članak Saobraćajne mjere tokom dženaze u Jablanici: Kako izbjeći kolaps i poštovati postavljene propise

Dan žalosti se obilježava obveznim isticanjem zastava na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradi Općine i drugim institucijama na području općine Jablanica, saopšteno je iz Općine.

Poplave i klizišta najteže su pogodile područja Jablanice, Konjica, Fojnice, Kiseljaka i Kreševa u noći sa četvrtka na petak prošle sedmice.

I dalje se traga za devet osoba - petero u Jablanici i četvero u Konjicu. Nanijeta je i ogromna materijalna šteta.

Od jutarnjih sati u petak traju potrage za nestalima te otkopavanje terena, uspostavljanje putne i druge komunikacije, a u pomoć su stigli spasioci iz cijelog našeg regiona uz pojačanje iz Evropske unije.

Uz sve to, brojni građani i volonteri svakodnevno na svaki mogući način pomažu pogođenim područjima, kako na terenu tako i finansijski ili donacijama hrane, pića, odjeće, osnovnih potrepština...

Na Dan žalosti se ne mogu održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima na području općine Jablanica.

Mediji su dužni uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, stoji u saopštenju.