MUP TK: Kako prijaviti nekorektno ponašanje policajaca?
Foto: Tuzlanski.ba

Pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona egzistira Jedinica za profesionalne standarde.

policija-fbih

Ova jedinica vrši nadzor i prati aktivnosti policije u cilju suzbijanja svih nelegalnih radnji i zloupotreba položaja. Ukoliko građani žele prijaviti neregularnost u djelovanju nekog policijskog službenika, Jedinica za profesionalne standarde je prava adresa.

Jedinica za profesionalne standarde MUP-a TK kontroliše zakonitost rada policijskih službenika u cilju sprečavanja zloupotreba položaja, prekoračenja ovlaštenja i umiješanosti u određene kriminalne aktivnosti.

«Građani Jedinici za profesionalen standarde mogu podnijeti u svakoj formi prijavu, bilo pismeno, bilo da dođu lično u bilo koju organizacionu jedinicu ministarstva ili mail poštom. Također sve naše jedinice imaju sandučad na zgradama gdje građani mogu da prijave bilo koje nezakonito ili nekorektno postupanje policajaca», kaže Zijad Srabović, načelnik Jedinice za profesionalne standarde MUP-a TK.

Prijava može biti i anonimna i Jedinica za profesionalne standarde u najvećem broju slučajeva i zaprima takve prijave. Sve te prijave se također tretiraju i provjeravaju kao i one kod kojih se zna podnosilac. Nakon što jedinica zaprimi prijavu procedura je jasna.

«Jedinica šalje Žalbenom birou informaciju na određenu verifikaciju a ono nam odobrava provođenje unutrašnje istrage i onda nakon toga jedinica sprovodi unutrašnju istragu.»

Građani najčešće prijavljuju nekorektno ponašanje policijskih službenika na terenu. Najčešće se radi u situacijama gdje su građani u neposrednom kontaktu sa policajcima kao što su npr. saobraćajne kontrole.

«Bahato ponašanje, neprimjereno ponašanje, drsko ponašanje, to je otprilike najveći broj prijava koji dominira. Ima i prijava koje su vezane za prekoračenje ovlaštenja prilikom upotrebe sredstava prinude policajaca, ili palice ili sile ili vezivanja. To su prijave koje dominiraju u cijelom spektru prijava», pojašnjava Srabović.

On ističe da ima i drugih prijava kao što su one na zloupotrebu položaja i nezakonit rad policajaca. Jedinica također sprovodi aktivnosti na suzbijanju korupcije. Svaka ovakva prijava se jednako tretira a ni visoki funkcioneri u MUP-u TK nisu zaštićeni po ovom pitanju ukoliko se javi sumnja.

RTV SLON / Tuzlanski.ba