Mostar: Mladiću M.B. slomili kuk zato što je gay!
Foto: Tuzlanski.ba

Dvojica nepoznatih mladića premlatila su M. B. iz Mostara zbog njegove seksualne opredijeljenosti.

bokser

Motiv napada, kako neslužbeno saznaje ´Dnevni avaz´, jeste taj što je mladić homoseksualne orijentacije, a homofobi su bili toliko brutalni prema njemu da su mu slomili kuk.

Incident se, kako je potvrđeno iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, desio u nedjelju naveče oko 21.45 časova u ulici Ante Starčevića, u blizini Tržnog centra "Tuš".

Slučaj je ´Avazu´ potvrdio i dežurni kantonalni tužilac Adis Nuspahić kazavši da ga je policija obavijestila da su dvojica za sada nepoznatih mladića fizički nasrnula na gej mladića u toj ulici, nanijevši mu teže tjelesne povrede.

- Brzo su pobjegli, a pretučeni mladić je hitno prevezen u Kliničku bolnicu Mostar. Prema posljednjim informacijama, izvan je životne opasnosti i oporavlja se - kazao je Nuspahić, koji nije želio špekulirati o motivima napada na ovog mladića.

Policija radi na rasvjetljavanju slučaja te traga za napadačima. Gej osobe u Mostaru, ali i u cijeloj državi konstantno doživljavaju prijetnje i napade, no reakcije državnih institucija na takve napade većinom izostaju.

Prema riječima mostarskog psihologa Marka Romića, ovaj primjer zločina iz mržnje prema drugačijem je šokantan i zastrašujući te je dokaz relativno niskog stanja svijesti našeg društva, iz čega proizlaze svi problemi.

- Ovo je i primjer nepostojanja prava sloboda. Živimo u vremenu kada svi građani ove države nemaju prava na iskazivanje bilo kakvog opredjeljenja, ne samo homoseksualnog. Ja u svom radu imam stalan kontakt s takvim osobama i oni nisu ni po čemu drugačiji od drugih - kaže Romić, koji ističe da ovakvi napadi često ostanu u sjeni i bez sankcija prema homofobima.

Tuzlanski.ba