Inicijativa se odnosi na izmjene i dopune postojećeg Kaznenog zakona FBiH, naročito u vezi s inkriminacijom djela proganjanja žena poštujući standarde propisane Istanbulskom konvencijom.

Mladi aktivisti uputili nadležnima inicijativu za veću zaštitu žena žrtava nasilja u BiH
Foto: Udruženje "PROI" | Mladi aktivisti

Omladinski aktivisti i članovi projekta “Inkubator zagovaračkih inicijativa mladih”, koji provodi Udruženje PROI Sarajevo u partnerstvu sa Omladinskim pokretom Revolt Tuzla i Centrom za edukaciju mladih Travnik, a uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, uputili su u nadležne institucije Bosne i Hercegovine inicijativu koja je adresirana na povećan stepen zaštite žrtava nasilja u BiH.

Inicijativa se odnosi na izmjene i dopune postojećeg Kaznenog zakona FBiH, naročito u vezi s inkriminacijom djela proganjanja žena poštujući standarde propisane Istanbulskom konvencijom.

Kako je saopćeno iz Udruženja PROI, iz Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH došla je povratna informacija 16. aprila, iz kabineta predsjedavajuće Predstavničkog doma Mirjane Marinković-Lepić, da je inicijativa upućena u parlamentarnu proceduru i da je u skladu sa Poslovnikom dostavljena Vladi Federacije BiH, resornom ministarstvu koje radi na izradi Krivičnog zakona, te nadležnim radnim tijelima Doma s ciljem usklađivanja zakonodavstva, 

"Vlada Federacije BiH je 30. aprila 2024. godine izdala izjašnjenje da je Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, koji je u prvom čitanju usvojen u oba doma Parlamenta Federacije BiH, obuhvaćena i dopuna koja se odnosi na propisivanje novog članka 179a. kojim je uređeno kazneno djelo Uhođenje. Usvajanje ovih izmjena je vrlo važno u cilju prevencije i zaštite naročito žena žrtava porodičnog nasilja, s obzirom da uhođenje može biti jedna od naznaka mnogo ozbiljnijih posljedica kao što je potencijalno ubistvo", navode iz ove organizacije.

Mladi lideri iz Udruženja PROI pozivaju donosioce odluka u Parlamentu Federacije BiH da podrže inicijativu za izmjene i dopune Kaznenog zakona, naročito u vezi s inkriminacijom djela uhođenja poštujući standarde propisane Istanbulskom konvencijom. Uvođenje novog krivičnog djela - uhođenje, pokazatelj je spremnosti donosioca odluka da "prepoznaju glas mladih koji teže kreiranju i usvajanju EU-integracijskih politika, imajući u vidu da su ove zakonske mjere bitne i za reforme u vezi s EU integracijama BiH".

"U ovom trenutku vjerujem da smo blizu izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, te da će Ministarstvo pravde uvrstiti prijedloge civilnog društva u verziju izmjena koja će se naći pred nama do kraja godine. Na postizanju tog cilja udruženi smo svi, međunarodna zajednica, parlamentarni zastupnici i delegati, profesionalci iz socijalnog, policijskog i sudskog miljea, kao i nevladin sektor", istakla je Miomirka Melank, zastupnica u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Lana Prlić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, napominje da je u svojstvu članice Komisije za ravnopravnost spolova PD Parlamenta FBiH imala priliku vidjeti šta je radna grupa pri Ministarstvu pravde FBiH do sada uradila, odnosno kakve izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH, kao i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji u FBiH nas očekuju u zastupničkim klupama.

"Resorni ministar je naglasio povećanje minimalnih kazni za počinioce krivičnih djela iz oblasti nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, kao i uvođenje novog krivičnog djela - uhođenje, te usuglašavanje sa Istanbulskom konvencijom", istakla je.

Učesnica projekta iz Sarajeva Emina Smajlović napominje da svaki novi slučaj nasilja, a nažalost, bilo ih je mnogo u proteklom periodu, predstavlja poraz za sistem i cjelokupno društvo jer ni sistem ni društvo nisu reagovali na vrijeme, iako odavno brojni slučajevi nasilja i sve češći slučajevi femicida upozoravaju da je krajnje vrijeme da se preduzmu mjere i žene konačno zaštite.

"Uhođenje, kao oblik nasilja, prepoznato je i Istanbulskom konvencijom i kao takvo je ključno pitanje koje BiH mora riješiti na putu ka EU. Stoga, mi mladi lideri okupljeni u Udruženju PROI pozivamo Parlament Federacije BiH da podrži inicijativu za izmjene Krivičnog zakona, koja se tiče uređenja kaznenog djela Uhođenje. Time će poslati jasnu poruku da Bosna i Hercegovina ozbiljno shvata zaštitu svih svojih građana i aktivno radi na ispunjavanju EU standarda u oblasti ljudskih prava", istakla je Smajlović.