Riječ je o stratištima u Potočarima, Kravici, Novoj Kasabi, Pilici, Branjevu, Petkovcima i Orahovcu.

Majke i žene Srebrenice i Podrinja obišle stratišta najmilijih ubijenih u genocidu 1995.
Foto: Anadolu Agency | Odavanje počasti

Majke i žene Srebrenice i Podrinja u sklopu obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u “zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenici“ danas su obišle lokalitete masovnih stratišta njihovih najmilijih od Srebrenice do Zvornika.

Mevla Smajić prisjetila se 11. jula 1995. godine kada je njen suprug odveden u smrt.

„On je odavde odveden, a ubijen je na Zelenom Jadru. Ukopala sam ga na četvrtoj dženazi. Evo, odavde je transportovan u Zeleni Jadar. Teško je, nemam šta da kažem. Teško je, bit će nam uvijek teško“, kazala je Mevla Smajić ispred takozvane Bijele kuće u Potočarima u kojoj su ubijeni mnogobrojni muškarci i dječaci.

Tifa Efendić je u srebreničkom genocidu izgubila maloljetnog brata.

„Moj brat je imao 16 godina kad je ovdje mučki i na najgori i svirepi način ubijen. Znači, mi smo njega ukupali 2003. godine. Ono što znamo jeste da je ovdje ubijen, ali smo ga pronašli u masovnoj grobnici u Glogovoj. Ono što mogu da kažem da smo pronašli kompletno tijelo, ako ništa drugo za razliku od mnogih koji su razmještani po sekundarnim grobnicama i gdje i danas tragamo za njihovim kostima i nismo ih i pronašli“, kazala je Efendić.

Najemotivniji trenutak današnjeg obilaska bio je u Kravici, odnosno nekadašnjoj Zemljoradničkoj zadruzi, gdje je prema svjedočenjima preživjelih u Haškom tribunalu ubijeno oko 1.300 muškaraca i dječaka. Majke i žene Srebrenice i Podrinja nisu mogle ući do Zemljoradničke zadruge, a cvijeće je položeno ispred ograde.

Majke i žene su poručile kako ni jedna fasada nikada ne može sakriti tragove zločina i da će one odavati počast sve dok su žive.

„Ne mogu oni nikad izbrisati. Dok sam ja živa i kazujem onom unučetu. Imam, hvala Bogu, dvoje unučadi. I eto, da ima svako, i svi neka imaju djecu svoju“, kazala je Vasvija Avdić, koja je kao i druge majke izrazila nadu da će se stratište u Kravici u budućnosti na primjeren način obilježiti.

Nakon Kravice, uslijedio je obilazak stratišta u Novoj Kasabi, Orahovcu, Petkovcima, Kozluku, Branjevu i Pilici. Za 17. juli predviđena je posjeta Trnovu, mjestu gdje su pripadnici Škorpiona iz Srbije strijeljali srebreničke dječake i sve to dokumentovali video snimkom.