U Tuzli je danas potpisan ugovor za izgradnju prve građevine u okviru Kampusa Univerziteta, što predstavlja historijski trenutak za visoko obrazovanje u ovom gradu.

Foto: A. Bešić | Nova era obrazovanja

Izgradnja kampusa Univerziteta u Tuzli simbolizira novi početak i nadu za bolju budućnost obrazovanja u regionu, poručeno je danas na potpisivanju ugovora. 

Rektorica Univerziteta u Tuzli, Nermina Hadžigrahić, istakla je važnost ovog projekta, naglašavajući da će Kampus omogućiti studentima da dobiju kvalitetno obrazovanje u svom gradu, umjesto da traže mogućnosti u inostranstvu.

''Historijski je ovo dan za Univerzitet u Tuzli jer se otvaraju nove perspektive. Dakle, danas smo potpisali ugovor za izvođačem radova za izgradnju prve građevine u Kampusu u kojoj će biti smještena četiri fakulteta, Ekonomski, Pravni, Edukacijsko- rehabilitacijski i Filozofski'', kazala je.

Vrijednost prve faze projekta iznosi preko 10 miliona maraka i 770 hiljada maraka.

''Smatram da je važno istaći povjerenje koje su sve institucije imale u procesu koji je vođen. Želim kazati da je ovo generacijski projekat. Želimo od Tuzle da napravimo grad obrazovanja. To ćemo postići ako nastavimo ovim tempom da radimo i na dobrom smo putu da postignemo taj kvalitet'', riječi su Ahmeda Omerovića, ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. 

Premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić je izjavio da je ovaj projekat rezultat podrške Vlade i da je proces od izrade projektne dokumentacije do početka radova prošao iznenađujuće brzo.

''Ovo je mjera Vlade koju sam izložio 2022. godine, a koja je dobila svoj epilog. Mi smo obezbijedili novac, a Univerzitet je brzo i efikasno odradio svoj dio posla'', naglasio je. 

Vezani članak Uskoro tender za izgradnju prvog objekta Kampusa Univerziteta u Tuzli

Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK kaže da je ovo najznačajniji generacijski projekat na ovim prostorima. 

''U nauku i obrazovanje treba ulagati i ovo je primjer kako treba. Bilo je opstrukcija, ali prošlo je vrijeme kad' su naša djeca trebala da idu u Beč da se školuju, sad' se mogu školovati i ovdje'', istaknuo je. 

Rok za izgradnju je 16 mjeseci. U prvoj fazi, osim izgradnje novih prostora, planira se i rekonstrukcija postojećih objekata.

''Ovo je veoma značajan projekat za cijeli region. Čast nam je i priviligeija da smo mi izabrani za ovakav projekat. 3. oktobra počinje zvaničan početak radova'', kazao je Danijel Ružić, direktor kompanije Tehnograd koja je izvođač radova. 

Uporedo su obezbijeđena i sredstva za izgradnju laboratorijskog kompleksa na Mašinskom fakultetu, a u izradi je i projekat naučno-tehnološkog parka i dramskog centra.

Svi ovi projekti treba da unaprijede obrazovne resurse i doprinesu razvoju lokalne zajednice i ekonomije, stvarajući nove prilike za mlade ljude.

A za nadati se da će mladi iskoristiti nove prilike u studiranju s obzirom na to da je prisutan trend smanjenja broja studenata na fakultetima u Tuzli zbog čega je važno hitno djelovati. Jer uzalud savremen prostor ukoliko bude ispunjen prazninom.