Konaković u Srebrenici: Ne shvatam ljude kojima je uzor neko ko može strijeljati dijete ili ženu
Foto: Tuzlanski.ba

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković poručio je danas u Potočarima da je negiranje genocida svakako jedan od najvećih problema civilizacije svjetske, evropske, a posebno bosanskohercegovačke.

"Danas ću se zadržati samo na komentarima vezanim za ovaj potresni, teški, za sve nas bolni događaj iz godine u godinu. O politikama ćemo govoriti kada prođe Srebrenica. Negiranje genocida je svakako jedan od najvećih problema civilizacije svjetske, evropske, a posebno bosanskohercegovačke. Ne shvatam ljude koji mogu odgajati svoju djecu na način da im govore da neko ko može strijeljati malo dijete, pucati u trudnu ženu, može biti uzor ili heroj", istakao je Konaković.

Dodao je da "nama to šalje poruku koliko budni i trezveni trebamo biti jer politike koje su nalogodavci ovakvih strašnih zločina genocida još uvijek žive i još uvijek su vrlo aktivni".

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima danas će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima "zaštićene zone UN-a" u Srebrenici.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.