Sezona godišnjih odmora se polako privodi kraju, ali i dalje se svakodnevno bilježe duge kolone vozila prema jugu naše zemlje.

Kolone na granicama i prijetnja nevremenom: Vozači, pripremite se na duža čekanja i loše uslove
Foto: Ilustracija

Duge su kolone vozila ovoga jutra na izlazu na graničnim prelazima: Izačić, Velika Vladuša, Gradina, Bosanska Gradiška, Hum i Deleuša. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Pojačan je promet vozila na ulazu u našu zemlju na graničnim prelazima Doljani i Kamensko.

''Napominjemo da su čekanja na graničnim prelazima podložna čestim izmjenama. Vozači mogu pogledati kamere na našoj web stranici'', kažu iz BIHAMK-a. 

Sanacioni radovi aktuelni su na magistralnim putevima: Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Olovo – Semizovac.

Na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Do kraja augusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko pet tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Sezona je godišnjih odmora tako da je i danas pojačan promet vozila na većini puteva u Bosni i Hercegovini, a posebno na putu Sarajevo-Mostar i to u oba smjera.

Vezani članak Danas nestabilno vrijeme: Meteorolozi upozoravaju na pljuskove i grmljavinu

Zbog najavljene kiše i mogućeg olujnog nevremena, apel vozačima da voze pažljivo, drže odstojanje i izbjegavaju rizična preticanja.